Nyitókép: Facebook.com/Farkas Iván

 

Sikeresen alakult a Szövetség-Aliancia számára az október 29-i összevont helyhatósági és megyei választás. Nyitra megyében nem csak megtartani, de növelni is tudta képviselői számát a párt, és bár megyeelnök-jelöltjük nem tudta megnyerni a választást, erős mandátumot kaptak a régió magyarságától a képviselők. Farkas Iván, a Szövetség Nyitra megyei frakciójának eddigi vezetője értékelte a Körképnek a választási eredményeket.

 

Interjúnkból kiderül, hogy:

  • mit gondolt az eredményekről a választási éjszakán
  • mit jelentenek a Nyitra megyei eredmények a régió magyarságának szempontjából
  • mi hozta meg a sikert a megyei választásokon
  • van-e értelme még platformokról beszélni a párton belül
  • hogy zajlott az első találkozó az új megyefőnökkel
  • mik a Szövetség prioritásai a következő választási időszakban
  • tanultak-e a korábbi hibákból a megyei fenntartású intézmények vezetőinek kiválasztásánál
  • mire elég országos szinten a régiós siker

 

Mi volt az első gondolata a megyei választási eredmények beérkezése után?

 

 hirdetes_300x300  

Az, hogy teljesült az a jóslatom, amit július elején tettem Komáromban, a Tiszti Pavilonban tartott sajtótájékoztatónkon, amikor a megyei jelöltjeinket mutattuk be a sajtó képviselőinek elnökünkkel, Forró Krisztiánnal együtt. Akkor a Körkép.sk megkérdezte, hogy megyei frakcióvezetőként milyen eredményre számítok, hány képviselőnk lesz a következő időszakban.

 

Azt feleltem, hogy akár 18, hiszen minden lehetőségünk megvan rá, mivel kiváló eredményt értünk el a végződő választási időszakban közösségünk és régióink javára, annyi beruházást valósítottunk meg a megye déli járásaiban, mint korábban soha. Az előrejelzésem bejött, noha környezetemben és a társaim közül sokan kételkedtek ebben. Fő a megalapozott, egészséges optimizmus! Az, hogy megalapozottan legyünk magabiztosak.

 

Akár győzhetnek is a magyarok Nyitra megyében. A Szövetség bemutatta jelöltjeit – Videó+ jelöltek

 

Hogyan értékeli a választások eredményét a megye magyarsága szempontjából?

 

Mindenekelőtt nagy köszönet illeti a választóinkat, hiszen korábban sohasem látott magas számban vettek részt a megyei választásokon. Mindenek ellenére, főleg az előzmények ellenére. A 2020-as parlamenti választás eredménye, amelynek következtében kiesett a szervezett magyar politikai erő a pozsonyi parlamentből, valószínűleg sokkolta a jó érzésű magyarok nagy részét. Az inga pedig most visszalengett.

 

De a sikeres választási eredményhez kellett a Szövetség jelöltjeinek vállalható, jó kampánya, illetve a jelöltek aktivitása. Ám leginkább az, amit az elmúló választási időszakban letettünk a megyei asztalra. Az elért eredményekre gondolok és azok leközlésére a választók irányába az elmúlt 5 év alatt folyamatosan, majd kidomborítva a választási kampányban.

 

körkép.sk

 

Mi volt Ön szerint a magas megyei mandátumszám titka?

 

Azok az eredmények, amelyeket az elmúló választási időszakban elértünk. És az, hogy a választók a megyei, ill. a helyi önkormányzati választásokon elsősorban a személyiségekre szavaznak.  Mivel a Szövetség alapvetően regionális párt, van számos személyisége és egyénisége, akik a polgárok érdekében teszik a dolgukat településük és a megyében élők javára, így összejött az országos győzelem, már ami a megválasztott megyei képviselők számát illeti. Ami óriási siker! A pártok jelöltjei közül ilyen tekintetben a második helyen végzett a Szövetség a polgármesterek számát illetően.

 

A közösségi hálón szocializálódott pártok – amelyek sikeresek tudnak lenni egy-egy országos választáson – regionális és helyi beágyazottság nélkül, regionális személyiségek hiányában sohasem lesznek megyei és helyi szinten sikeresek. A helyi és regionális személyiségeinkre építettünk, és persze az elért látványos eredményeinkre. Nyitra megye tekintetében beszélhetünk akár az utóbbi 7 évről. Hiszen a megye déli járásainak látványos fejlesztése 7 éve vette kezdetét, amikor szétesett az akkor 10 éve regnáló nagy szlovák koalíció, majd mi, az MKP megyei frakciója felkérést kaptunk a megye irányításában való részvételre.

 

Illedelmesen megköszöntük a felkérést, de fontos stratégiai feltételeket támasztottunk. Miután azok teljesültek, részt vállaltunk a megye vezetéséből. Ez eltartott 7 évig, egészen mostanáig. Úgy, hogy a 7 év folyamán a fejlesztésekre szánt források 60 százaléka a megye déli részébe irányult, mert oda irányítottuk. A szülőföldünkre.

 

Mennyire műkődött az együttműködés az egyes platformok között? Van még egyáltalán értelme platformokról beszélni?

 

Mint mondtam: a kiváló választási eredmény főleg az előzmények ellenére születtet meg, nem miattuk. Hiszen ki kell mondani: nem a Szövetség egy éve tartó politizálása és értekezése miatt jöttek el ennyien választani és választották a Szövetség jelöltjeit, hanem annak ellenére. Okulni kell ebből, meg kell szüntetni a belső konfliktusokat, parttalan vitákat.

 

A kifelé irányuló kommunikációt, a polgárok felé irányuló értekezést egyértelművé, világossá, követhetővé kell tenni. Nem történhet meg az, ami az elmúlt egy évben gyakori volt: egy adott helyzetre reagálva az MKP-platformja A-t mondott, a Híd-platformja B-t, az Összefogásé pedig C-t. A polgárok, a potenciális választóink pedig forgatták a fejüket és egyre inkább eltávolodtak tőlünk.

 

Egyetértesz azzal, hogy az egység érdekében megszüntessék a Szövetség-Aliancián belüli platformokat?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Az sem folytatható, ami a belső döntéseknél szinte egyfolytában megakasztotta a gyors, eredményes és hatékony cselekvést: a fontos döntéseknél az MKP ellenében rendre összezárt a Híd és az Összefogás, így patthelyzet alakult ki 50% : 50% arányban. És lefagytunk…. Egyszerűen ez így tovább nem folytatódható, valamit nagyon gyorsan tenni kell. Tiszta a lekiismeretem, hiszen az országos elnökségek ülésein ezt számos estben pontosan így elmondtam.

 

Meggyőződésem, hogy a platformok megszüntetése lehetne a leghatékonyabb és legegyszerűbb megoldás. Tudatosítani kell, hogy az október 29-i választási eredményt nem a platformok érték el, hanem az összefogás, vagyis együtt mindnyájan! Egyívásúvá, áramvonalassá kell változtatni a Szövetséget, amely érthetően és egyértelműen fog értekezni a polgárokkal, a választókkal.

 

Közben tudatosítja, hogy milyen meggyőződéssel bírnak a választói. Nekik, érdekükben nem pedig érdekeik, meggyőződésük ellen kell értekezni, cselekedni. Miközben nem kell időben és tartalomban messzire mennünk. 1998-ban a korábbi három párt összeborulását követően az MKP akkori elnöke, Bugár Béla is heteken belül meglépte a három korábbi párt ideológiai platformjainak megszüntetését. Csupán követni kell őt ebben.  De csak ebben!

 

Király Zsolt: Ég veled platformok, légy üdvözölve, Szövetség-Aliancia

 

Facebook.com/Farkas Iván

 

A hét elején került sor Udvardon az első találkozóra Branislav Becík (Hlas-SD) új megyefőnökkel, ahol az Ön elmondása szerint már a jövőbeni stratégiák is terítékre kerültek. Mivel érkezett a Szövetség?

 

Miután megbeszélést tartottam a Szövetség Nyitra Megyei Tanácsának elnökével, Tóth Mariánnal, majd a megyei tanács szűkebb tagságával is megbeszéltük a taktikánkat így első körben, nos azt követően azzal látogattam meg a megye megválasztott elnökét, hogy közöljem vele a megyei képviselő-testület egyharmadát képező Szövetség frakció alap elképzeléseit, sarokpontjait a várható együttműködésünket illetően.

 

Napokon belül kezdetét veszi a megyei kormányprogram és a stratégiák kidolgozása, összehangolása. Természetesen, ebben mi részt kívánunk venni, így az eddigieknél magasabb szintre emelni a régióink és közösségünk képviseletét,  érdekérvényesítését Nyitra megyében.

 

Mi volt az első benyomása Becíkről a tárgyaláson? Mire lehet számítani tőle az elkövetkező időszakban?

 

Mivel Branislav Becík immár 5 éve megyei képviselő, az első benyomásom róla kialakult még 2017-ben, hiszen a megyei testületben képviselőtársak voltunk. Mivel többségében magyarok által lakott Udvard nagyközség polgármestere, tisztsége idején első kézből szembesült közösségünk igényeivel, régióink, a megye déli járásainak szükségleteivel. Milan Belicával, eddigi megyeelnökkel ellentétben, aki sohasem mártózott meg a megye déli járásainak légkörében, hosszabb ideig nem tapasztalhatta meg az itteni sajátosságokat, adottságainkat és gondjainkat. Emiatt fontos, hogy a megye új elnöke a megye déli részéből érkezik.

 

Azt nem állítom, hogy sima ügy lesz a vele való együttműködésünk, de meggyőződésem, hogy megtaláljuk a közös hangot.

 

Jövő héten már a megyei program téziseiről is egyeztetnek. A Szövetség számára mik a prioritások?

 

Az eddigieknél jóval erősebb befolyást szerezni a megyei hivatalban, minek következtében folytatni a fejlesztéseket és a beruházásokat a megye déli járásaiban, mint ahogy azt eddig is tettük. Ezen felül pedig meg kell erősítenünk a közösségi jogaink gyakorlását a megye kereti között, amegyei hivatalban és a megyei intézményekben.

 

Facebook.com/Farkas Iván

 

Nyitra megye 54 képviselőjéből 18-at ad a Szövetség. Mire lehet ez elég megyei szinten a pozíciók elfoglalását illetően, tekintve, hogy Önök alkotják a legnépesebb frakciót.

 

Tetszett, amikor a megválasztott megyeelnök vázolta alap irányítási elképzelését, azon belül hangsúlyozta az arányosság elvének betartását a megye minden szintjén: a megyei tanácsban, a megyei hivatalban, a szakmai bizottságokban és minden más megyei szinten vagy testületben. Ebből mi, mint közösségünk érdekképviselete bizonyára jól jöhetünk ki. Mindez továbblépést sejtet az eddigi pozícióinkhoz képest. Csak nem szabad a folyamatokat elrontani.

 

Néhány ciklussal korábban, még az MKP-s időkben hibákat is elkövettek, a megyei fenntartású intézmények vezetőségi pozícióinak elfoglalását illetően. Akkor ezt többen hatalommal való visszaélésként értelmezték, és a párt meg is fizette az árát. Tanultak az akkori hibákból, hogy a választók felé ne az a kép jöjjön le, hogy egyéni ambíciók kielégítésére kótyavetyélik el a választói bizalmat?

 

A történelmi első megyei választási időszakában – amikor az MKP frakciója erősen minősített többségben volt az akkori elnökkel, Milan Belicával szemben, történtek túlkapások, szarvashibák. Ennek az ára az lett, hogy 10 éven át a szlovák nagykoalíció a történések peremére taszította a „magyarokat”, az ellenzéki MKP frakciót.

 

Az áttörés akkor történt, amikor én lettem az MKP megyei frakciójának elnöke és az előző választási időszak félidejében, 7 évvel ezelőtt irányítási, kvázi kormányzó pozícióba juttattuk a „magyarokat”, az MKP megyei frakcióját. Azóta teljesen más világ érvényesül számunkra, mint közösségünk érdekképviselete számára. S ez nagyban megmutatkozott az elért eredményekben, pozícióinkban és elismertségünkben, megbecsülésünkben.

 

Facebook.com/Farkas Iván

 

Számos esetben megmutatkozott, hogy mi vagyunk a stratégiai döntések, határozatok kezdeményezői vagy a konfliktusok békéltetői, kezelői. Hatalmas fordulat állt be azóta, óriási politikai tőkét szereztünk. Ennek egyenes következménye, hogy most, a 2022-es választásokat követően mi vagyunk a legkelendőbb menyasszony. Csak abban tévednek (akaratlanul) a partnereink, hogy valójában mi vagyunk a vőlegény…..

 

Hogy látja, mire jogosítja fel Önöket a mostani megyei eredmény és mire lehet ez elég a most kezdődő választási időszakban?

 

Sok mindenre. Ennek tárháza nagyon széles körű. Így kifelé még korai erről beszélni. Maradjunk annyiban, hogy sokkal több lehetőséget tartogat a kialakult helyzet számunkra, mint régióink, szülőföldünk és közösségünk megyei képviseletére, mint akármikor korábban, mondjuk 2002 óta. Mivel 2001-ben a felkínált lehetőséggel és megelőlegezett bizalommal nem igazán jól sáfárkodtunk. Sőt, kimondottan rosszul.

 

A többi megyében elért eredményeket is összevetve, mire lehet mindez elég a Szövetség számára a parlamenti választásokon?

 

A 2022-es kettős önkormányzati választási eredményeink kiváló alapot adhatnak a további építkezéshez, hogy 2024-ben – nem úgy látom, hogy korábbi időpontban volnának a választások – immár vállalható eredményt érjen el a Szövetség a parlamenti választásokon és újra szervezett, kollektív képviseletet adjon közösségünk számára és javára a pozsonyi törvényhozásban.

 

A mostani szép eredmény kiváló alap, ám önmagában kevés. Ne tekintsünk rá rózsaszínű szemüvegen át. Egyrészt, a kettős önkormányzati választások más jellegűek, mint az országos választások, például a parlamenti választás. Az pártlistás, tehát erőteljesen építeni kell a Szövetség márkáját. Belsőleg és külsőleg egyaránt. Az pedig széthúzással nem fog menni. Csakis egyértelmű, közérthető, olvasható, egységes megnyilvánulással lehet sikeres a Szövetség.

 

Egyszerűen a vadhajtásokat le kell nyesni. Ezzel nem konkrét emberekre gondoltam, hanem törekvésekre, tettekre a mindennapokban.

 

Csápjainkkal érzékenyen kell értelmeznünk azt, amit a választóink óhajtanak. Amit javasolnak, mert jóhiszeműen teszik. Nem pedig annak ellenkezőjét rájuk tukmálni. 2006-ban ez bosszulta meg magát. Akkor tört meg a választók bizalma és azóta tart országos megmérettetéseknél a választási bizalom csökkenése. Meg kell fordítani a kedvezőtlen folyamatot. Ez korparancs.

 

Körkép.sk

 

Végül: közösségünknek azt kívánom, hogy két év múlva élje meg a frenetikus győzelem érzését, amikor elmondhatjuk: mindannyian győztünk! A polgárokkal, a választókkal együtt. A városlakókkal és a vidékiekkel együtt. Úgy, mint 1998-ban. Ám, addig még sok víz folyik majd le a Dunán és irtózatosan sokat kell tenni a siker érdekében.

 

Ehhez kívánok mindenkinek jó erőt és egészséget! Jó kedvet, lelkesedést és elhivatottságot! A megválasztott tisztviselőknek, a háttérben sokat tevőknek, a közügyekben aktívaknak, a közigazgatásban dolgozóknak, a sajtó képviselőinek, akik alaposan befolyásolják a közvéleményt, valamint a jövőbeni jelölteknek. Őszintén.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.