Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

Megjelentek az első jelek azzal kapcsolatban, hogy egy jövőbeni HLAS-SaS-PS balliberális koalíció mégsem lenne olyan idillikus, ahogy azt a mainstream szlovák sajtóban remélik. A Plus 7 dní hetilap Kiterített lapok (Karty na stôl) című vitaműsorban Loretta Pinke, a HLAS alapító politikusa arról beszélt, hogy visszaélnek az LGBTI+ témával és politikai pontszerzésre használják.

 

Persze Pinke messze nem Pellegrini, és kijelentéseinek súlya per pillanat periférikus. Ugyanakkor az SaS nemrég kijelentette, hogy csak olyan párttal hajlandó legközelebb kormányozni, amely vállalja, hogy az új koalíció első pár hónapjában törvényt fogadnak el az LGBTI-közösség jogállásáról.

 

Márpedig Pinke úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_810x300  

„Nem állítom, hogy ez a téma nem fontos, de a helyzetben, amelyben vagyunk, a veszélyes országvezetés és a gazdasági instabilitás, nagyon nehéz megtalálni a párbeszéd lehetőségét, amikor az előbbiek sincsenek megoldva”

 

mondta óvatosan fogalmazva Pinke. Hozzátette, hogy az LGBTI-téma nagyon megosztja a társadalmat.

 

Szintén beszédes, hogy vitapartnere nem az SaS frakciójából került ki, hanem a Fiatal SaS-esek, az SaS ifjúsági csoportjának elnöke, Ladislav Kuna ült vele szemben.

 

Kuna szerint Szlovákia „el tudja érni azt az állapotot, amely a nyugati kultúrákban már működik”. Alig meglepő módon ő is Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselőt támadta. Kijelentette, figyelmeztetni kell az olyan politikusokra, akik a konfliktusból élnek, és olcsó politikai pontokat gyűjtenek azzal, hogy „ujjal mutogatnak másokra”:

 

„Ilyen például Gyimesi György parlamenti képviselő vagy a frakción kívüli Tomáš Taraba, akik nem csinálnak semmit, csak terjesztik a kisebbségekkel szembeni gyűlöletet, mert tudják, hogy az embereket felhergelik, amivel népszerűségre tesznek szert”

 

fogalmazott Kuna.

 

A HLAS alapítótagja LGBTI-témában tett kijelentésének nagy jelentőséget nem tulajdoníthatunk, tény azonban, hogy Peter Pellegrini pártja igyekszik a főbb kérdésekben semleges álláspontot képviselni – főleg, hogy szavazóinak döntő részét a Smertől „örökölte”, akik a kultúrideológiai kérdésekben konzervatív irányba hajlanak.

 

Az SaS korábbi ultimátuma, hogy csak egy LGBTI-törvényt támogató koalícióban hajlandó kormányozni, könnyen kontraproduktív lehet. Elmossa ugyanis a határt a Progresívne Slovensko és az SaS között, akik versenytársak, és jelenleg is próbálják túllicitálni egymást saját választóik körében. Az október végi összevont választások eredményei szerint a PS és a SaS is csak a fővárosban tud igazán erős lenni, vidéken nem.

 

Ráadásul, míg ők egymással vannak elfoglalva, készül egy új magát jobboldali liberális pártként meghatározó csoportosulás, főleg nyugati irányultságú liberális atlantistákból, köztük például Lucia Ďuris Nicholsonovával, és a hírek szerint Martin Klus volt SaS-es külügyi államtitkárral. Ez újabb kihívás lehet az SaS számára.

 

Valószínű, hogy amíg a progresszív oldal forrja ki magát teljesen, a HLAS-szal kötött koalíció sem borítékolható, bár nyilvánvalóan ennek van a legnagyobb esélye. Ha másért nem is, hát azért, mert mind külföldről, mind a sajtó részéről iszonyú nyomás nehezedne egy olyan kormányra, amelyben Robert Fico is részt venne, márpedig a felmérések szerint a HLAS-nak már csak a Smer nyújthat alternatívát kormányalakításnál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!