Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel
Az uniós energiaügyi miniszterek csütörtöki találkozóján nem született döntés az ársapkáról. Folytatódik tehát a gázársapkát sürgető és ellenző országok versenye. Míg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint nem helyénvaló, hogy a magyar emberek pénzéből, magyar háztartások és vállalatok részére vásárolt földgázt Brüsszel átirányíthatná más országokba, addig Hirman úgy véli, hogy igen.

 

„Szlovákia gázkészleteinek köszönhetően képes segíteni más országoknak, amelyek átmenetileg ellátási vészhelyzetbe kerülnek. (…) A szolidaritás kölcsönös segítségnyújtást takar és az energiaáramlás kölcsönös tiszteletét jelenti”

 

idézte Hirmant a TASR. Ez a nyilatkozat arra utal, hogy Hirman számára nem okoz gondot Brüsszel azon terve, hogy a gázszolidaritási mechanizmus keretében tagállamokat utasítson egy másik tagállam „megsegítésére”. A mechanizmus viszont veszélyes spekulációkhoz vezethet.

 

Mi azért azt is hozzátesszük, hogy Hirman nyilatkozatában igencsak hangsúlyozta a Szlovákia által leszerződött LNG mennyiségek fontosságát. Az LNG betárolása azonban Európában folyamatosan nehézségekbe ütközik, ráadásul a csővezetékestől eltérően az eladó könnyen átirányíthatja a szállítmányt máshová. És akkor még nem indult meg a tagállamok közötti verseny a piacon fellelhető gázforrásokért…

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!