Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A csütörtök este bemutatott, JOJ TV megbízásából készült AKO-felmérés szerint, ha novemberben lennének a választások, a baloldal fölényes győzelmet aratna, a liberális pártok pedig magabiztosan harmadik és negyedik helyet szereznének meg. Az Aliancia-Szövetség küszöb alatt maradna, az AKO még a párt esélyeit sem mérte 4 százaléknál többre. A mostani AKO-felmérés a szokásosnál részletesebb volt, tartalmazott megyék, legmagasabb iskolai végzettség és kor szeinti megoszlást is. Persze, mint minden felmérést, ezt is fenntartásokkal kell kezelni.

 

A pártpreferenciák AKO szerinti novemberi sorrendje nem árulkodik nagy változásról. Az SaS (amelynek elnöke szoros kapcsolatokat ápol az AKO vezetőjével) araszol lefelé, míg a progresszív PS erősödik. Ám így sem tudják a HLAS és a Smer pozícióját veszélyeztetni. A felméréseken pedig a Smer nem tud érdemben versenyre kelni a HLAS-szal.

 

A Szövetség csak 2,6 százalékot kapott az AKO-tól, és a potenciális legnagyobb preferenciáját is csak 3,8 százalékra mérte, tehát bőven a küszöb alá tette a magyar érdekeltségű pártot.

 

  hirdetes_300x300   

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott elsősorban a hárompárti koalíciókat érdemes figyelni. A felmérés szerint egy HLAS-SaS-PS koalíciónak csak 74 mandátuma lenne, ellenben egy HLAS-Smer-SaS koalíciónak 83 mandátuma lenne, ami kényelmes és stabil többséget biztosítana. Sokkal rosszabb helyzetből indulna egy HLAS-Smer-Sme rodina koalíció, amelynek törékeny 76 mandátumos többségre futná csak. Jobboldali koalíciókra egyáltalán nincs esély per pillanat, a mezőnyt a baloldal és a liberálisok uralják.

 

 

A kor szerint megoszlásból az látszik, hogy a 34 év alattiak körében országos szinten a PS és az SaS a legnépszerűbb (18, illetve 17 százalék), bár a mezőny elég elaprózódott. A 34-49 éves korosztály körében az AKO szerint még mindig a liberálisok vezetnek, de a baloldal alig marad el tőlük. Az 50 évesek és idősebbek körében egyértelműen vezet a HLAS és a Smer. A Hlas előnye a 66+ korosztálynál kisebb.

 

Ami az Aliancia-Szövetséget illeti, a legkisebb támogatottsága a fiatalok (18-33 évesek) körében van. A 34-49-es, 50-65-ös és 66+ korosztályok között egyaránt 3-3 százalékot kapott az AKO felmérése alapján.

 

 

Érdekes képet mutat a felmérés nemek szerint megoszlása. Eszerint a férfi választók 4 százaléka szavazna a Szövetségre, de a nőknek csak az 1 százaléka. Ellenben a férfiak 1 százaléka szavazna a Magyar Fórumra, miközben a nők 3 százaléka épp Simon pártját preferálná. (Megjegyezzük, az AKO esetében rendszeresen jól szerepel a Magyar Fórum a többi ügynökséghez képest – a szerk.).

 

 

A Szövetség a főiskolai végzettségűek 4, a középiskolai végzettségűek 3 és az alapiskolai végzettségűek mindössze 1 százalékánál népszerű. A Magyar Fórum esetében a trend fordított (1:2:2 arányban).

 

A megyék szerinti megoszlás is igen beszédes. Ez azt mutatja, hogy Kassa megyében mindössze 1 százalékos preferenciára futja a Szövetségnek (jelenleg). Besztercebánya megyében már jobb a helyzet, ott 5 százalékot kapott az AKO-tól.

 

Nyitra megye a legerősebb e tekintetben, ott a Szövetség preferenciája 10 százalék, ami a harmadik legjobb eredmény a HLAS és a Smer preferenciája után.

 

Ellenben Nagyszombat megyében csak 6 százalékra futotta, itt az AKO 4 százalékot adott a Magyar fórumnak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!