Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Tomáš Drucker, a Dobrá voľba a Umiernení párt elnöke, egykori Smer által jelölt egészségügyi miniszter is tárgyalásokat folytat Mikuláš Dzurindával az egy új „jobbközép” párt létrehozásáról. Drucker erről az Aktuality.sk-nak nyilatkozott. Elkötelezettségről még nem nagyon lehet beszélni, bár egy félmondattal utalt rá, hogy egyesek számára az ő személye problémát okoz, mert a Smer kormánya idején egészségügyi miniszterként ténykedett.

 

Dzurinda projektjével eddig egy sor 5 százalék alatt mért pártot, illetve korábbi pártjából kiszakadt személyiséget emlegetnek együtt. A Dobrá voľba jelenleg Alojz Hlinával működik együtt, Hlina mikromozgalmára utal az „Umiernení” szó a párt nevében.

 

Drucker kijelentései is megerősítették, hogy az új párt egyik (ha nem a) legfontosabb jellemzője az erős atlantista, nyugati irányultság lesz.

 

 hirdetes_300x300  

Druckeréken kívül eddig a következő pártokat és személyiségeket emlegették együtt, ezek közül nem mind került megerősítésre:

 

  • Za ľudí,
  • SPOLU (élén Miroslav Kollárral, aki a Za ľudíból vált ki, névleg a Szputnyik vakcinavásárlás miatt),
  • KDH (jelenleg csak az Európai Parlamentben politizál érdemben, ott is alapvetően az Európai Néppárt kottájából játszik),
  • Pavel Macko szlovák tábornok, aki jelenleg a NATO-ban képviseli az országot, ODS (polgári demokrácia) néven saját pártja van,
  • Lucia Ďuriš Nicholsonová EP képviselő, volt SaS-es, ma a balliberális Renew Europe frakció tagja,
  • Jozef Mihál egykori SaS-es, szakpolitikus, munka- és szociális ügyi témákban gyakran nyilatkozik a szlovák sajtóban,
  • Demokrata Párt – Ľubomír Galko nevéhez fűződő mikropárt, a 2020-as választások előtt hetekkel dobbantottak az SaS-ből,
  • Šanca mikropárt, mérhetetetlen pártpreferenciával,
  • A Dzurinda-projekttel együtt emlegették nemrég Martin Klust is,
  • és vélhetően Ivan Korčok is még szóba kerülhet (bár ő korábban tagadta részvételét a projektben).

 

A felhozatalt látva alapvetően az esélytelenebb, de még jobbközépnek és atlantistának elfogadható pártokat próbálják egy ernyőpárt alá gyűjteni, nyilván abból kiindulva, hogy az OĽANO térvesztése miatt piaci rés támadt a jobboldalon. További részletek korábbi cikkünkben:

 

Már szerveződik Dzurinda új pártja Macko tábornokkal, Nicholsonovával és a liberális mikropártok hadával

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!