Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A Denník N megbízásából készül Ipsos-felmérés szerint továbbra is a HLAS, a Smer és a PS vezeti a szlovák politikai pártok népszerűségi ranglistáját. Újdonság talán csak egy van: az SaS népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett.

 

Richard Sulík pártja az IPSOS-nál az elmúlt 3 hónapban 4,5 százalékpontot esett, és ma már a negyedik helyet is elvesztette – ráadásul épp az OĽANO előzte meg a sorban.

 

A Focus nemrég 8,1 százalékra mérte az SaS-t, egyedül a liberálisokkal korábban szoros kapcsolatba hozott AKO méri még 10 százalék fölé Sulíkékat.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelkedően szerepelt ellenben a KDH, amely 7,4 százalékot kapott az Ipsostól. A Szövetség-Aliancia az ezt megelőző felmérésen 2,9 százalékot kapott, most 3,8 százalékra jött fel. Ez még akkor is kevés az üdvözüléshez, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérés szerint a pártnak jelenleg 5,3 százalékos a potenciálja (és 3,1 százaléknyi választó törzsválasztónak tekinthető).

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a progresszívek bizonyára elmorzsolnak néhány könnycseppet. Egyre távolabb van ugyanis a Hlas–PS–SaS koalíció esélye – ennek a formációnak az Ipsos által mért erőviszonyok között csak 69 mandátuma lenne. Egy törékeny négyes koalícióra még van ugyan esélyük, de a felhozatalból a PS-szel csak egy párt lenne hajlandó kormányozni: az álkoznervatív KDH-val.

 

A liberálisok rémálma azonban éppenhogy, de többséget tudna szerezni: egy Hlas–Smer–Republika baloldali koaíciónak 76 mandátuma lenne.

 

Valamivel jobb számai lennének egy Hlas–Smer–Sme rodina formációnak (78 mandátum). A nagy meglepetést okozó, de azért nem annyira esélytelen Hlas–Smer–SaS-nek pedig 79 mandátuma.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!