Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az ellenzéki SaS aláírások gyűjtésébe kezdett, hogy rendkívüli ülést kezdeményezzen Eduard Heger kormányának visszahívására. A HLAS és a Smer is reagált már Sulík tervére, az előbbi egyértelműen támogatni fogja az indítványt, a Smer viszont csapdát sejt a háttérben. Ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, akkor három lehetséges forgatókönyv közül választhatnak a politikusok.

 

Richard Sulík csütörtökön bejelentette, hogy pártja, az SaS gyűjti a képviselői aláírásokat egy kormány elleni bizalmatlansági indítványt tárgyaló rendkívüli ülés összehívásához. Ehhez harminc támogató szignóra van szüksége, mivel az SaS csak 20 mandátummal rendelkezik, a HLAS segíti ki ebben a kérdésben.

 

Sulík a sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy a kormány már nem harcol a korrupció és a maffia ellen, és hogy Robert FIco legnagyobb támogatója Igor Matovič. Sulík szerint ezek a tények, ezért valamit tenni kell, így bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek.

 

 hirdetes_810x300  

Ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, akkor három dolog történhet: az államfő ügyvivő kormányt állít fel (ami korlátozott hatáskörökkel bírna), elkezdődnének a pártok között az előrehozott választásokról szóló tárgyalások, vagy választások nélkül új kormány áll fel az mögé, aki képes többséget szerezni a parlamentbe.

 

Sulík azt nem árulta el, melyik verzióval lenne elégedett. Ellenzéki kollégái ellenben beszédesebbek voltak ezen a téren.

 

A HLAS támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt, de Peter Pellegrini hangsúlyozta, hogy szerinte a kormány bukása után az egyetlen lehetséges kimenetel az előrehozott választás. Mint mondta, az SaS kormányba való visszatérése a személyi konfliktusok miatt nem reális, az ügyvivő kormány pedig még a mostaninál is rosszabb megoldás lenne. Mi azért hozzátesszük, hogy a HLAS vezeti a felméréseket, így Pellegrini számára az előrehozott választás lenne a legjobb megoldást, egy választások nélküli új parlamenti többség és kormány kisebb legitimitással bírna.

 

A Smer nagyon gyanakvóan állt hozzá Sulík bejelentéséhez. Robert Fico smeres pártelnök úgy fogalmazott:

 

„Ő itt megint egy új parlamenti többségről beszél. Azért buktassuk meg a kormányt, hogy Sulík visszatérhessen a kormányba?”

 

tette fel a költői kérdést. Fico azt is leszögezte, hogy Mikulec belügyminisztert a csütörtöki bizalmi szavazáson azért nem sikerült leváltania az ellenzéknek, mert az SaS képviselői tartózkodtak.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!