Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A HLAS és az SaS kezdeményezésére a parlament jövő héten szavaz a Heger-kormány elleni bizatlmatlansági indítványáról. Az indítványt Tomáš Taraba és társai is támogatják. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint egy-két szavazaton múlik majd a szavazás. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az, amit az SaS csinál a kormány ellen, az egy progresszív puccs.

 

A Heger-kormány hetek óta kisebbségből kormányoz, és bár voltak meredek szituácók, ezen a héten sikerül megállapodniuk az orvosokka, és bejelentették a háztartásokra vonatkozó jövő évre szóló energiaárakat is, ami az eredeti, SaS idejéből származó drágulástól azért jóval kedvezőbb.

 

A lakossági energiárakról szóló bejelentés napján azonban az SaS azzal állt a kamerák elé, hogy a jelenlegi kormány nem tesz semmit az emberekért, ezért az SaS bizalmatlansági indítvány kezdezményez ellene. Az az SaS, amely kormánypártból belső ellenzékké, majd konstruktív tényleges ellenzékké, végül „rendes” ellenzéki párttá vedlett át.

 

 hirdetes_810x300  

Jóval valószínűbb, hogy az SaS-t nem a kormány működőképessége, sokkal inkább saját pártpreferenciájának alakulása aggasztja. Az Ipsos legutóbbi felmérése szerint a liberálisok elvesztették a választók harmadát, és a trend negatív, ráadásul a törzsválasztóik 3 százalék alatt vannak, ami kevesebb, mint például a Szövetség-Aliancia esetében.

 

Az SaS kudarca mögött nagyon hétköznapi és előre látható okok húzódtak meg. Ellenzékbe vonulva csak egy újabb ellenzéki párt volt a többi között, nem egy saját partnereit kritizáló kormánypárt. Ráadásul Sulíkék szinte csak egyetlen dologgal foglalkoztak: Igor Matovičcsal és a pénzügyminisztériummal. Harmadszor pedig, nyilatkozatok szintjén eltűnt a különbség az SaS és a PS között – és a PS hitelesebb a liberális választók számára, az legalább még nem buktatott meg egy kormányt sem.

 

Így az SaS elérkezettnek látta az időt, hogy borítsa az asztalt, és megbuktassa a kormányt. A HLAS és Tarabáék borítékolhatóan támogatni fogják őket ebben. Fico és a Smer már kevésbé. Robert Fico pártelnök elég világosan kijelentette, hogy nem bízik Sulíkban, aki szerinte csak vissza akar kerülni a kormányba.

 

Tény, hogy a liberálisok szerint három kimenetele lehet a kormány bukásának: ügyvivő kormány, új kormányzótöbbség megalakulása választások nélkül, előrehozott választások.

 

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szombaton a közrádióban hívta a figyelmet arra, hogy az SaS le is paktálhat az egyáltalán nem burkoltan PS-hez húzó államfővel.

 

„Kíváncsi vagyok, hogy az SaS megállapodott-e már az államfővel? Érdekes lesz, mit tesz az SaS, hogy blokkolni fogja-e az előrehozott választásokat, és helyette megállapodik-e az államfővel, és mesterségesen egy progresszív kormányt állítanak fel, amit senki sem választott meg?”

 

vetette fel Pčolinský. A Sme rodinán belül nem csak neki vannak ilyen kérdései.

 

Milan Krajniak munkaügyi miniszter a Štandard szlovák konzervatív portálnak nyilatkozva úgy fogalmazott:

 

„A kormány megbuktatásának kísérlete az SaS és a HLAS közreműködésével egy progresszív puccskísérlet. Kísérlet arra, hogy azok, akik a legutóbbi választásokkor nem kerültek hatalomra, anélkül kormányozhassanak, hogy rendes választásokat tartanának”

 

mondta Krajniak. Kifejtette, hogy szerint az SaS, a HLAS és a PS megpróbálják majd meggyőzni az államfőt, hogy úgyvivő kormányt nevezzen ki, tagjait pedig ebből a három pártból válassza ki, úgy, hogy ez a kormány a választási ciklus végéig kormányozzon.

 

„Én ezt puccskísérletnek tartom. Sulík és Kolíková erről beszélnek, mikor ügyvivő kormányról beszélnek. (…) Ez a progresszív koalíció már a családtámogatási csomag elfogadása előtt fél évvel elkezdett formálódni, mikor ezek a pártok először utasították el a csomagot”

 

tette hozzá. Elmondta, hogy hazai és külföldi sajtóban is már nagyban ágyaznak meg a HLAS-SaS-PS koalíciónak, a progresszív médiában már mosdatják az ex-smeres Pellegrinit.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.