Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková, SITA/Martin Medňanský

 

Peter Pčolinský (Sme rodina) szerint az SaS mesterségesen akar létrehozni olyan progresszív kormányt, amit senki sem választott meg. A Sme rodina frakcióvezetője Branislag Gröhlinggel, az SaS parlamenti képviselőjével vitázott a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában.

 

„Én kíváncsi vagyok, hogy van-e megállapodás már az SaS és az államfő között? Érdekes lesz látni, mit tesz az SaS, hogy blokkolni fogja-e az előrehozott választásokat, hogy helyette megállapodjon az államfővel egy mesterséges, progresszív kormány telepítéséről, amit senki sem választott meg”

 

fogalmazott Pčolinský, hozzátéve, hogy ez a választók átverését jelentené. Kifejtette, hogy nagyon meglepődött Richard Sulík azon kijelentésén, hogy a kormány megbuktatásának alternatív kimenetele között említette egy új koalíció vagy az ügyvivő kormány létrehozását.

 

„Senki se haragudjon meg rám, de hogy olyan emberek, akiket soha senki sem választott meg, hirtelen átvegyék az ország irányítását, azt én teljesen elutasítom. Ha a kormány bukik, az egyetlen elfogadható megoldás egy megállapodás az előrehozott választásokról”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott.

 

Emlékeztetett, hogy az SaS húsz parlamenti mandátummal rendelkezik, amely nélkül nem lenne meg az előrehozott választások kieszközléséhez szükséges kétharmados többség. Meg is kérdezte vitapartnerét, Branislav Gröhlinget, hogy támogatnák-e az előrehozott választásokról szóló beadványt.

 

Gröhling persze kikerülte a válaszadást, helyette arról beszélt, hogy ő személy szerint az előrehozott választásokat preferálná, mert „az jobb, mint amiben most élünk”. Ugyanakkor azt nem árulta el, hogy az SaS frakciója hogyan szavazna a választási időszak lerövidítéséről.

 

„Várjuk meg a szavazást. Többet majd utána mondhatok”

 

mondta.

 

Pčolinský azt is felrótta ezután az SaS-nek, hogy már a harmadik kormányt akarja megbuktatni.

 

„Egy olyan pártra szavazni, aki csak azért lép be egy kormányba, hogy megbuktassa azt, nevetséges”

 

mondta. Hozzátette, hogy az SaS viselkedésére számára érthetetlen és irracionális, ezért nem lepődött meg azon, hogy a HLAS-szal együtt kormány elleni bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

 

„Elismerem, hogy készséggel üdvözölném, ha lehetőség adódna a jövőben egy olyan kormányban részt venni, amiben az SaS nem kapna helyet”.

 

Gröhling elismételte, hogy az SaS álláspontja az, hogy a kormány elvesztette létjogosultságát és egész Szlovákiának árt. Azt állította, hogy a bizalmatlansági indítványt azért kezdeményezték, hogy kiderüljön, ki támogatja a kormányt (ehhez elég lett volna a költségvetésről szóló szavazás is – a szerk.), majd felrótta a kormánynak, hogy „együttműködnek” a volt ĽSNS-es képviselőkkel. Pčolinský nem maradt adósa:

 

„Ezeket a hülyeségeket hallgatjuk már hónapok óta, hogy itt valakik üzleteket kötnek. A kormányjavaslatok fele az SaS támogatásával megy át. Mondd meg nekem, Braňo, milyen üzletet csináltunk? Ha valaki más szavazza meg őket, akkor hirtelen már üzletről van szó?”

 

fogalmazott a Sme rodina frakcióvezetője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!