Čaputová nem zárta ki az ügyvivő kormány kinevezésének lehetőségét - Körkép.sk

Hirdetés (X)

politika

Čaputová nem zárta ki az ügyvivő kormány kinevezésének lehetőségét

Az államfő szerint "racionális és nyugodt" kormányzásra van szükségünk – épp csak a világbéke hiányzott a felsorolásból.

Nyitókép forrása:  SITA/Jakub Julény

 

Szlovákiának “tárgyilagos, racionális és nyugodt” kormányzásra van szüksége – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a közmédia 5 perc múlva 12 című politikai műsorában. Az államfő szerint a társadalom tele van félelemmel, frusztrációval és elégedetlenséggel.

 

A közhelyeken kívül sok konkrétumot nem hallhattunk tőle. Felemlegette azt a felmérést is, amiről az országértékelőjében is beszélt, és ami szerint a lakosság 84 százaléka “nem a megfelelő irányba halad”. Ez az arány 24 év nem volt ennyire nagy.

 

Čaputová szerint az embereket frusztrálja az egymást érő válságok sora, és “a kormány nem segít” a hatások enyhítésében. Úgy véli, hogy a politikai térben eluralkodtak az indulatok, a válságokat az utolsó pillanatban tudják csak megoldani, és “drámát csinálnak” belőlük.

 

SJE Nyílt nap

Közvetve Sulík és az SaS bizalmatlansági indítványa mellett foglalt állást, mikor arról beszélt, hogy a “kiszámíthatóság és a helyzet megnyugtatása érdekében biztosan hasznos lenne, ha a kisebbségi kormány deklarálná, mekkora támogatottság van mögötte”.

 

“A kisebbségi kormányzás működőképes modell, de csak akkor, ha a kormány mindent nyugodt, tárgyilagos és racionális érveléssel támaszt alá. Ez pedig nem mindig van így”

 

mondta. Majd azzal folytatta, hogy nem lepte meg az SaS döntése a bizalmatlansági indítvány kapcsán.

 

“Abban az esetben, ha a parlament megvonja a bizalmat a kormánytól, köteles vagyok azt visszahívni. Egyúttal ki kell neveznem egy új vezetést, mert Szlovákia az alkotmány szerint nem maradhat kormány nélkül”

 

mondta. Ő is hozzátette, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv az ügyvivő kormány kinevezése. Az SaS-t már többen azzal vádolták az elmúlt napokban, hogy választások nélkül, ügyvivő kormányon keresztül akar hatalomba kerülni, és ebben Čaputová lenne segítségére. Čaputová az ügyvivő kormány lehetőségét nem cáfolta, annyit mondott, hogy “nem az az álma és vágya”, hogy ügyvivő kormányt állítson fel.

 

Az államfő szerint, ha a kormány “nem tud racionális módon kormányozni”, akkor nem marad más hátra, mint az előrehozott választások. A parlament lerövidítheti a választási időszakot alkotmányos többséggel, vagy ha a kormány legalább három hónapig működésképtelen lenne, az államfő alkotmányos jogával élve feloszlathatja a törvényhozást.

 

Egy újabb megoldás lenne a választási időszak lerövidítéséről szóló, január 21-re kiírt referendum. Mint mondta, “ha még demokráciának akarjuk magunkat nevezni, akkor a mechanizmusoknak az alkotmánnyal összhangban kell működniük”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Petike
2022. dec. 05. 09:31

még mindig jobb mintha maradna Matovič és Kollár kormánya.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket