Nyitókép forrása:  SITA/Ľudovít Vaniher

 

Csütörtökön rendkívüli ülés keretében szavaz a parlament Eduard Heger kormányáról, amely már hetek óta kisebbségben kormányoz. A helyzet rendkívül bonyolult, rengeteg variáció van arról, hogy ki hova szavaz, de nagy meglepetések is lehetnek.
Ugyanis naivitás lenne a Smer vagy az SaS nyilatkozatait készpénznek venni. Mindazonáltal, ha a politikusok nyilatkozatait vesszük alapul, akkor bizony 75 képviselő van amellett, hogy a törvényhozás vonja meg a bizalmat a Heger-kormánytól. Vagyis egyetlen képviselőn múlhat a kormány jövője. A dolog pikantériája, hogy a Sme rodina frakcióvezetője közben olyan javaslatot készített elő, amely szeptemberre tenné az előrehozott választásokat.

 

Eduard Heger kormányfő a közmédiában szerdán azt nyilatkozta, hogy a kormány megtartásához az SaS és néhány frakción kívüli, de liberális párthoz tartozó képviselő megszólításával próbálja a maga oldalára billenteni a mérleg nyelvét. Ami ironikus, tekintettel arra, hogy az SaS kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt.

 

Heger a mainstream kedvenc politikusainak felemlegetésével (Tomáš Valášek és Miroslav Kollár frakción kívüliek, de az első a PS, a második a SPOLU tagja) legfeljebb a sajtónál kaphatott jópontokat, és elkerülte a vádakat, hogy a „fasisztáktól” akarna támogatókat szerezni. Némiképp megmosolyogtató, tekintve, hogy Valášek és az ĽSNS „fasisztái” is egyértelműen jelezték, hogy a kormány ellen fognak szavazni. Az pedig más kérdés, hogy a sajtó szerint illegitim lenne, ha a kormány a fasisztákkal tartaná meg magát, de legitim, ha az ellenzék a fasisztákkal buktatja meg…

 

 hirdetes_810x300  

Miroslav Kollár kivár az utolsó pillanatig, és nem foglal egyelőre állást. Ez azt jelenti, hogy megvárja, milyen lesz a hangulat és milyen alkuk születhetnek még az ülés előtt és alatt a parlament folyosóin.

 

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője szerdán azt állította, hogy az egész SaS egységesen fog szavazni, méghozzá a kormány ellen. Egyúttal elutasította azokat a spekulációkat, miszerint az SaS egyes tagjai esetleg a koalíció mellett foglalnának állást (ez egyébként a történtek után valószínűtlennek tűnik, de ettől még egyáltalán nem zárható ki).

 

A Tomáš Taraba–Filip Kuffa–Štefan Kuffa hármas szintén jelezte, hogy a kormány megbuktatására fog voksolni.

 

Ha azok számát összeadjuk, akik legalább nyilatkozatban felvállalták, hogy megvonják a bizalmat a kormánytól, akkor 75 mandátumot kapunk, tehát egyetlen képviselőn múlhat a Heger-kormány jövője.

 

A kormányoldalon több a bizonytalanság

 

A kormányt támogatók oldalán ellenben csak 70 olyan képviselő van, akik legalább ígéretben a kormány mellett foglalnak majd állás. Az OĽANO-nak 47 mandátuma van, a Sme rodinának 20, a frakció nélkül maradt Za ľudí-nak 3.

 

És van 5 kérdőjeles képviselő, akikből a kormány megbuktatását akaró oldalnak elég csak egyet meggyőznie.

 

  • Katarína Hatráková, Ján Mičovský, Martin Čepček egykori OĽANO-sok, ma frakción kívüliek, de rendszerint a koalícióval szavaznak,
  • Martin Klus, volt SaS-es alelnök, ma már frakción kívüli, aki többször elmondta, hogy szerinte hiba az SaS részéről a kormány megbuktatása,
  • Miroslav Kollár, a SPOLU elnöke, frakción kívüli képviselő (egykor a Za ľudít erősítette), általában a liberálisokkal tart és ha az elmúlt napok nyilatkozatait nézzük, inkább a kormány ellen voksolók táborába soroljuk.

 

Feszült napok következnek

 

A Sme rodina frakcióvezetője, Peter Pčolinský szerdán a koalíciós tanács ülésén olyan javaslattal rukkolt elő, ami jövő szeptemberre tenné az előrehozott választások időpontját. Ezt az információt a sajtónak Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter is megerősítette.

 

Igor Matovič ellenben kizárja az előrehozott választások lehetőségét. Ugyanakkor a következő napok pattanásig feszült helyzetet teremthetnek.

 

A rendkívüli parlamenti ülés a kormány leváltásáról csütörtökön délután 13:00-kor kezdődik, ténylegesen szavazni azonban csak jövő hét kedden, december 13-án fognak. Ez idő alatt bőven lesz lehetőség a bizonytalankodó képviselőket meggyőzni, oldalt választani, és az előrehozott választások lehetőségét legalább elméletben átgondolni.

 

Persze az sem zárható ki, hogy azoknak van igaza, akik szerint az SaS progresszív puccs keretében azért akar kormányt buktatni, hogy Čaputová államfő ügyvivő kormányt nevezhessen ki, amelyben aztán az SaS és a Progresívne Slovensko kegyeltjei foglalnának helyet. Így az előrehozott választások csak az egyik lehetséges kimenetele a keddi szavazásnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!