Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Véget ért a kormány leváltásáról szóló rendkívüli ülés pénteki tárgyalóköre, a képviselők hétfőn reggel folytatják a vitát a Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítvány kapcsán. Közben bonyolódik a kép, mivel az OĽANO frakcióján belüli liberális képviselők (a Ján Budaj környezetvédelmi miniszter által vezetett Demokratikus Platfom) Juraj Šeligával (Za Ľudí) és Martin Klusszal (volt SaS, most frakción kívül) kiegészülve azt szorgalmazzák, hogy halasszák a kormány elleni bizalmi szavazás a jövő évre, hogy legyen idő a Heger-kabinet rekonstrukciójára.

 

Ebből a szempontból a történet ismét Igor Matovič pénzügyminiszter körül kezd forogni, az SaS részéről ismét elhangzott, hogy a kormány rekonstrukciójának legegyszerűbb módja, ha egyetlen embert, a pénzügyminisztert leváltják posztjáról. Ha ez megtörténne, az azt jelentené, hogy a kormány visszahívására tett SaS-es kísérlet ismét csak Matovičról és a pénzügyminiszteri székről szól. Erre persze semmi garancia nincs, nem sokkal korábban ugyanis épp Richard Sulík mondta, hogy ebben a választási ciklusban pártja már nem akar kormánytényezővé válni.

 

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője azt kérte az SaS-es képviselőktől, hogy ne buktassák meg a kormányt, és ne segítsék „győzedelmes visszatérésre” Robert Ficot. Šipoš szerint nem igaz az SaS azon érvelése, hogy Igor Matovič lenne a legfőbb rossz az országban.

 

 hirdetes_300x300  

Az OĽANO frakcióvezetőjére reagálva Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője azzal válaszolt, hogy Šipoš is felelős azért, hogy a Heger-kormány kisebbségbe szorult, azt állította, hogy az OĽANO a gyakran a Sme rodina nélkül gyűjtött szavazatokat a reformokhoz, mert Boris Kollárék akadályozták azt, ennek ellenére az OĽANO inkább a Sme rodinával folytatta a kormányzást.

 

Erik Tomáš (HLAS) pedig azzal reagált a legnagyobb kormánypárt frakcióvezetőjének szavaira, hogy a felmérések szerint rekordalacsony a kormány iránti lakossági bizalom.

 

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő felszólalásában kijelentette, hogy ennek a kormánynak meg kell buknia, mert aláássa a demokráciát és a jogállamot. Ugyanakkor leszögezte, hogy a Smer mind a 27 képviselője támogatni fogja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. De nem azért, amit indoklásként az SaS megjelölt a beadványban (miszerint a kormány már nem harcol a maffia és a korrupció ellen).

 

Hozzátette, hogy a kormány bukása után előrehozott választásokat kell kiírni. Emlékeztetett, hogy soha nem volt még ennyire népszerűtlen kormánya az országnak.

 

Kiemelte, hogy azért is szeretné, ha a kormány megbukna, hogy az egész ország lássa: az SaS minden kormányt szétver, amibe bekerül, és ez szerinte „minden, az SaS-szel jövőben együttműködni akaró párt számára figyelmeztető jelzés”.

 

Teraz.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!