Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Eduard Hegre (OĽANO) kormányfő is megjelent szombat délután a SPOLU nevű mikropárt kongresszusán, ahol meghívott vendégként Mikuláš Dzurinda is részt vett. Dzurinda épp készül új pártot létrehozni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a SPOLU csatlakozni fog a projekthez. Bár a szlovák sajtó a két politikus találkozását inkább a Radičová-kormány bukásával hozza összefüggésbe, lévén, hogy Dzurinda jól ismeri a helyzetet, amiben most Heger van, mi inkább azt emelnénk ki, hogy voltak meg meg nem erősített kósza hírek arról, hogy Heger (aki az OĽANO liberális szárnyát erősíti) esetleg a jövőben egy másik párt elnökeként folytatná a nagypolitikát.

 

Találgatni egyelőre korai. A legfontosabb politikai kijelentés Heger részéről a kongresszuson az volt, hogy nem tartja reálisnak a kormány rekonstrukcióját.

 

A Heger-kormány ellen a volt negyedik koalíciós partner, az SaS nyújtott be bizalmatlansági indítványt, és az erőviszonyok a parlamentben olyan kiegyensúlyozottak, hogy a frakción kívüli képviselők lesznek majd a mérleg nyelve, köztük a SPOLU jelenlegi elnöke, Miroslav Kollár. A szavazás kedden lesz.

 

 hirdetes_300x300  

Ha a kormány bukik, vagy új kormányzótöbbség áll össze, vagy előrehozott választások lesznek, vagy az államfő nevez ki ügyvivő kormányt. A negyedik megoldás a kormány rekonstrukciója lenne, ez utóbbit zárja ki Heger. Nem alaptalanul, a rekonstrukció azt jelentené, hogy az SaS visszatérne a kormányba, és minimum Igor Matovičot, az OĽANO elnökét eltávolítanák a kormányból. Az SaS visszatérésében azonban sem a Smer, sem a HLAS nem érdekelt, értelemszerűen az OĽANO frakciójának legnagyobb része sem – tehát aligha lenne meg a szükséges többség.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a SPOLU kongresszusa hirtelen az új szövetségkötések nem hivatalos színhelye lett. Ott volt ugyanis Hegeren kívül Ondrej Dostál, az SaS frakciójának tagja, az ODS politikusa, valamint a csonka Za ľudí két képviselője, Juraj Šeliga és Jana Žitňanská, illetve az SaS-ből nemrég távozó Martin Klus.

 

A SPOLU döntött, nem támogatják a kormány visszahívását

 

Miroslav Kollár eddig nem nyilatkozott egyértelműen, hogy hogyan szavazna kedden a bizalmatlansági indítvány kapcsán, ám szombaton lényegében a sajtónak szintén nyilatkozó Mikuláš Dzurinda retorikáját vette át, aki azt a kérdést tette fel, hogy ha kedden megbukik a kormány, akkor mi vár Szlovákiára szerdán? Ergo megkérdőjelezte a kormány megbuktatásának értelmét, vagy legalábbis kisebb rosszként definiálta, ami arra utal, hogy Kollár ekkor már döntött.

 

A SPOLU elnöke végül szombat koraeste állt a kamerák elé, és bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. 

 

„363 okot is felsorolhatnánk, miért ne folytassa a munkát ez a kormány, de az SaS javaslata az ország jövőjét kockáztatja”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy kész tárgyalni arról is, hogy jövő ősszel kerüljön sor az előrehozott választásokra.

 

Azt is elmondta, hogy januárban új politikai stratégiával rukkol elő pártja, és arról is beszámol majd, mely jobbközép politikai pártokkal fognak együttműködni.

 

„Több jó okunk is van arra, hogy miért kell folytatnia ennek a kormánynak. (…) Ukrán barátaink ma az életüket adják értünk. Ha egyetlen kulcsfontosságú okot kellene kiemelnem, akkor ez lenne az”

 

mondta.

 

Dzurinda projektje

 

Dzurinda egyébként viszonylag keveset árult el készülő politikai projektjéről. Az már körvonalazódik, hogy a Lucia Ďuriš Nicholsonová-féle új párt, amelyet Macko tábornokkal, Martin Klusszal formálódik, az elvileg a történet egy teljesen másik szála, de hogy mennyire, megint csak rejtély.

 

Dzurinda úgy vélte, hogy meg kell próbálni egy értelmes politikai alternatívát létrehozni. Kritizálta a közéleti kultúra színvonalát és a növekvő eladósodottságot.

 

Az egykori szlovák kormányfő nem árult el érdemi részleteket készülő pártjáról, csak annyit volt világos, hogy a SPOLU benne lesz. A kérdésre, hogy a Za ľudíval vagy az OĽANO-val lesz-e együttműködés, azt felelte: nem tud válaszolni. Mérsékelt konzervatív pártként hivatkozott a projektre, amely az Európai Néppárt értékeit követi majd.

 

Azt elutasította, hogy Szlovákia történetének egyik legnagyobb politikai botránya, a Gorilla-ügy veszélybe sodorná politikai visszatérését. Azt állítja, a maga  részéről ő már megfizette a maga a politikai felelősségét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.