Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a kormány által még nyáron elfogadott családtámogatási csomag egy részét. Ez az intézkedéscsomag volt az, amelyre hivatkozva az SaS kormányválságot robbantott ki, és amelyet Zuzana Čaputová államfő az Alkotmánybíróságon támadott meg. A taláros testület döntését kedden jelentette be.

 

Čaputová az Igor Matovič és OĽANO nevéhez kötődő családtámogatási csomag szabadidős programokra vonatkozó finanszírozási részét kritizálta leginkább, azzal érvelve, hogy mivel rendszerszintű és nem egyszeri támogatásról van szó, ezért nem volt indokolt a gyorsított eljárásban történő elfogadása.

 

Megjegyezzük, a liberálisok kettős mércét alkalmaztak a csomag megítélésénél, mert például az SaS műhelyéből kikerülő igazságszolgáltatási reformot szintén gyorsított eljárásban fogadták el, és a Kolíková korábbi igazságügyi miniszter műhelyéből származó javaslat szintén rendszerszintű volt.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő beadványában többek között azzal érvelt a csomag ellen, hogy elfogadásánál sérültek a költségvetéssel és átláthatósággal összefüggő alkotmányos szabályok.

 

Čaputová azt állítja, hogy nem azért támadta meg a csomagot, mert a családok támogatása ellen volna, hanem mert célzott támogatásra van szükség.

 

Itt érdemes felhívni a figyelmet, hogy a fentiek értelmében a széles néprétegeket előnyben részesítő törvényt azért támadták meg az Alkotmánybíróságon, mert az néhány gazdag család gyermekét is támogatta volna. A valóság persze az, hogy a csomaghiány nem a gazdag családoknak fog hiányozni… Az érem másik oldala, hogy az intézkedés vitatott részei csak akkor tudtak volna hatályba lépni, ha a parlament elfogadja a jövő évi költségvetést, amelynek sorsa jelenleg enyhén szólva is bizonytalan.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!