Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Még több órával a bizalmi szavazás elnapolása után is folyamatosan változnak a nyilatkozatok hangsúlyai. Az SaS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról elvileg ma szavazott volna a parlament, végül az utolsó pillanatban az OĽANO két nap halasztást javasolt, amit a parlament jóvá is hagyott. Michal Šipoš frakcióvezető a halasztást az előrehozott választásokról folyó egyeztetésekkel indokolta. Azóta azonban már a kormány rekonstrukciója is szóba került, sőt, Matovič lemondása is. Az SaS azonban Matovič lemondásával nem elégszik meg, egy új kormányban állítólag nem akar részt venni, és az ügyvivő kormány mellett érvel.

 

Šipoš a Testre szabva Plus politikai tévés vitaműsorban kedden délután azt nyilatkozta, hogy a kormány sorsát illetően minden forgatókönyv terítéken van, az sem kizárt, hogy Igor Matovič távozik posztjáról.

 

„Senki sincs hozzáragadva a székéhez, sem Heger, sem Matovič. Ezt bizonyítja, hogy Matovič egyszer már lemondott a kormányfői posztról. Nálunk az első helyen a demokratikus Szlovákia érdekei állnak, nem a pozícióink”

 

mondta Šipoš. Hozzátette, hogy ha nem halasztják el a szavazást, a kormány ma megbukott volna. A párt belső tárgyalásairól azonban nem árult el részleteket.

 hirdetes_300x300  

 

„Minden lehetséges, a lényeg az, hogy a maffia ne térhessen vissza”

 

mondta. Egyértelművé tette, hogy az OĽANO továbbra is mindent el akar követni azért, hogy ne legyenek előrehozott választások. (Az OĽANO nélkül nem lenne meg a választási időszak lerövidítéséhez szükséges 90 szavazat a parlamentben – a szerk.). 

 

A műsorban szintén meghívott vendégként szereplő Jana Bitto Cigániková (SaS) szerint az SaS mindent azért tesz, hogy Szlovákiában jobb legyen az élet.

 

„Senki sem mondhatja, hogy ha Igor Matovič távozik a kormányból, az bárkinek is kárt okozna”

 

mondta, hozzátéve azt a rendkívül beszédes mondatot, hogy a liberális SaS hajlandó tárgyalni a további feltételekről. (Tehát vannak további feltételek, ami azt igazolja, amit Matovič már ősszel is mondott: ha lemondana, az SaS-nek az sem lenne elég). 

 

„Ha látjuk a hajlandóságot az első lépésre, lesz lehetőség arra, hogy továbblépjünk és megbeszéljük”

 

mondta.

 

Előrehozott választások vagy kormányátszervezés

 

Boris Kollár házelnök korábban kijelentette, hogy az sem kizárt, hogy az SaS visszatér a kormányba és rekonstrukció keretében. Ezt azonban az SaS következetesen tagadja (ez önmagában nem jelent semmit, az SaS kommunikációja tele van totális ellentmondásokkal – a szerk.).

 

Tény azonban, hogy a Sme rodina elutasítja az ügyvivő kormányt, és nem feltétlenül hajlandó támogatni egy átszervezett kormányt sem. Ugyanakkor a koalíciós oldalon a liberális képviselők ellenzik az előrehozott választásokat. Az OĽANO-n belüli, Ján Budaj vezette liberális szárny elsőként szólította fel a koalíciós képviselőket az új választások elkerülésére. Később ugyanezt az álláspontot foglalta el Jana Žitňanská és Juraj Šeliga (mindketten Za ľudí), valamint Martin Klus (volt SaS), és Ján Mičovský (volt OĽANO).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.