Nyitókép forrása: SITA

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a pénzügyminiszteri posztról.

 

„Felajánlom lemondásomat az SaS-nak, azzal a feltétellel, hogy az SaS visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, és támogatja a kormány költségvetési javaslatát a már beterjesztett formában, hogy az emberek ne legyenek tovább politikai játszmák túszai”

 

fogalmazott.

 

„Elsősorban saját választóim megértését kérem. Ez nem árulás, csak egy újabb fejezete közös csatánknak”

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá a pénzügyminiszter.

 

„Ha az SaS-nek számít az ország és a lakói, akkor remélem, hogy ezt a fair ajánlatot elfogadja. 12 órakor találkozom Richard Sulíkkal”

 

mondta röviden ezután Eduard Heger kormányfő. Újságírói kérdésekre nem volt lehetőség.

 

Matovič ajánlatával az SaS nem feltétlenül fog egyetérteni, ugyanis a bizalmatlansági indítvány beterjesztése óta egyre több követeléssel állt elő. Felmerült, hogy Matovič mellett Mikulec belügyminiszter és Karas igazságügyi miniszter távozását is feltételül szabja, illetve a költségvetés, valamint a kormányprogram módosítását.

 

Ugyanakkor Jana Bittó Cigániková (SaS) parlamenti képviselő kedden úgy nyilatkozott, hogy Matovič lemondása jó kezdet lenne a további feltételek megtárgyalásához.

 

Szerdán már olyan hírek is felmerültek, hogy Eduard Heger a lemondást fontolgatja, akkor ugyanis demisszióban is jogkörcsorbítás nélkül kormányozhatott volna tovább az új kormány hivatalba lépéséig. Ha a parlament vonja meg tőle a bizalmat, akkor erősen korlátozott hatáskörökkel működhetett volna tovább a kabinet.

 

Beszédes ugyanakkor, hogy a Sme rodina nem volt jelen az OĽANO mostani sajtótájékoztatóján, míg a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová igen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!