Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Smer kész tárgyalni a jövő évi költségvetésről, ha sikerül a jövő héten a parlamentben elfogadni az előrehozott választásokról szóló alkotmánymódosítást – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke szombati sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor szkeptikus a tekintetben, hogy sikerül-e áttörést elérni még december 23. előtt. Mentőövnek a januári referendumot tekinti.

 

„Akár akarják, akár nem, az általunk kezdeményezett referendum az egyetlen kiút ebből a válságból. A kormány demisszióban, és hatalmasat téved az, aki azt hiszi, hogy a választásokig azt tesz, amit akar. Nem dönthet alapvető gazdasági, szociális és külpolitikia kérdésben sem”

 

fogalmazott Fico.

 

Úgy vélte, hogy a következő hét döntő fontosságú lesz.

 hirdetes_810x300  

 

„Az ügyvivő kormány lehetősége miatti nyomás fogja biztosítani, hogy sikerült megegyeznünk az előrehozott választásokról és a szükséges alkotmánytörvényről”

 

mondta. Fico azt akarja, hogy a pártok már vasárnap (december 18-án) tárgyalóasztalhoz üljenek, megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte sem az OĽANO, sem az SaS nem érdekelt az előrehozott választásokban. Fico mindenképp találkozni akar Boris Kollárral, a Sme rodina elnökével, annak érdekében, hogy már hétfőn, december 19-én szavazás lehessen a parlamentben az alkotmány módosításáról.

 

Az előrehozott választások legkésőbbi időpontjaként június 30-át nevezte meg.

 

„Készen állunk támogatni a költségvetést azzal a feltétellel, hogy bizonyos módosításokon esik át, például egyes források átkerülnek a szociális, oktatásügyi és egészségügyi területekhez”

 

mondta a Smer elnöke. Kijelentette, hogy az önkormányzatok költségeinek meredek emelkedését is kompenzálni kellene. Kiemelte ugyanakkor, hogy a választások után hatalomra kerülő új kormánynak mindenképp módosítania kell majd a költségvetést.

 

Fico felhívta a figyelmet arra, hogy van különbség a parlamentben tervezett alkotmánymódosítás és a Smer által kezdeményezett januári referendum célja között.

 

„A parlamentben olyan javaslat van előkészítve, amely szerint előrehozott választásokat 90 képviselő tud kieszközölni, sikeres referendum esetén azonban elég lenne 76 képviselő, ami hatalmas különbség”

 

emelte ki.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!