Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Karácsony előtt egy nappal éles szóváltás alakult ki Ján Budaj környezetvédelmi miniszter és Igor Matovič már csak volt pénzügyminiszter között (mindketten OĽANO). Budaj egy viszonylag terjedelmes Facebook-bejegyzésben írta le az OĽANO-ból kiszakadó „Demokrata Platform” indokait, amelyek között a leghangsúlyosabb a családtámogatási projekt volt, ami azt jelezte a liberális OĽANO-sok számára, hogy a párt egy „szuperkonzervatív” mozgalommá alakul át. Budaj saját bevallása szerint önmagától próbálta megmenteni az OĽANO-t.

 

Elöljáróban érdemes tudni, hogy Ján Budaj környezetvédelmi miniszteri ténykedése nem fogja magát beírni a tárca történelmébe. Ezenkívül nem volt titok a miniszter erőteljes liberális irányultsága sem.

 

Két feltűnő példát azért érdemes kiemelni. Nagyjából egy évvel ezelőtt Budaj a Politico brüsszeli lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a cseh választások eredményeként a V4-ben „kettő a kettő ellen az esély”, vagyis alapvetően a V4 ellen foglalt állás.

 

 hirdetes_300x300  

Néhány héttel ezelőtt pedig egy bi-gender személyt tüntetett ki a környezetvédelmi minisztérium díjával, ami önmagában nem lenne ördögtől való, csak épp az illetőnek semmi köze a környezetvédelemhez: a biológiai értelemben férfi Matúš Lenický egy DJ és LMBTQ-aktivista.

 

Szörnyű: csalápárti politikát vállalt fel az OĽANO

 

Mostani bejegyzésében Budaj arról írt, hogy kezdetektől azon dolgozott, hogy támogassa az OĽANO korrupcióellenes agendáját. A probléma szerinte ott kezdődött, hogy a 2020-as választások megnyerése után minden hibát a sajtó és az emberek is nagyon kritikusan értékeltek.

 

Úgy vélte, hogy a pártnak nem volt elég tapasztalata a kormányzással, miközben nagyon hozzá volt szokva az ellenzéki léthez.

 

„Olyan időszak jött, amely során nem egyszer a pártot önmagától kellett megvédenem”

 

állítja Budaj.

 

Számára a legsúlyosabb változás akkor történt, amikor a „korrupcióellenes koalíció családpárti és de facto szuperkonzervatív koalícióvá kezdett válni”. A miniszter szerint ez azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy az SaS távozik a koalícióból, amely ezt követően majd a volt ĽSNS-esekre akar támaszkodni.

 

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy politikai indoklásként törvényes az ĽSNS listáján parlamentbe jutókat fasisztának nevezni, ahogy azt Budaj, a sajtó és a liberálisok is teszik, ugyanakkor ez a narratíva kizárólag azt szolgálta, hogy a kisebbségbe szoruló kormány ki legyen szolgáltatva az SaS kegyének minden szavazásnál.

 

Most, hogy a platform kivált az OĽANO-ból, várható volt, hogy éles kritikát fogalmaz majd meg az OĽANO-val szemben, hiszen akár új kormányzótöbbség alakul, akár előrehozott választások lesznek – mindkét esetben Budaj számára az OĽANO az első számú konkurencia és az a fél, akit támadni kell saját döntései legitimizálása érdekében.

 

„Putyin Oroszországából támogatott szélsőségek, amelyek ma veszélyes hazugságokat terjesztenek és bomlasztják a szlovák társadalmat. Ahogy egykor Igor Matovič mondta: a fasiszták a gyűlölet vallását terjesztik. És most pont az OĽANO juttatná hatalomba az ĽSNS-t?”

 

fogalmazott Budaj a Facebookon, hozzátéve, hogy a „fasizmus ideológiai hulláját a demokratikus választók ugyanolyan keményen elutasítják, amilyen súlyosan büntették Bugár Most-Hídját is a kommunizmus smeres maradványaival való együttműködéséért”.

 

Nem lehet elmenni szó nélkül Budaj szóhasználata mellett: a fenti idézetben lényegében demokratikus és nem demokratikus szavazókra osztotta a választókat.

 

Budaj szerint a párt „korrupcióellenesből szuperkonzervatívvá” való átváltozása ösztönözte a mozgalom 10 demokratikusan (értsd: liberálisan) orientál képviselőjét, hogy felálljon.

 

A bejegyzéséből az is teljesen világos, hogy mi volt az eddigi szerepe a Budaj-féle platformnak, és milyen célt akar ezután is képviselni. Budaj szerint ugyanis a jelenleg belpolitikai válságot „kizárólag egy OĽANO és SaS között felújított párbeszéd oldhatja fel”. 

 

Igor Matovič nem sokkal Budaj bejegyzését követően már reagált is a miniszter soraira:

 

„Janko, mindig is becsültelek, de most nagyon elszálltál azzal, amit írtál. (..) Soha senki még csak nem is fontolgatott semmilyen koalíciót az ĽSNS-szel, szemben azzal, amit írtál. Ráadásul erről soha nem is folytak egyeztetések, amelyen ott lehettél volna. Vagy másképp fogalmazva: ha egy ilyen lehetőség bármikor felmerült volna, már rég napvilágra került volna. Legyünk igazságosak, főleg így, ünnepek előtt”

 

írta Matovič pénteken.

 

Igor Matovič kommentje Budaj bejegyzése alatt. Reprofotó

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!