Nyitókép forrása: körkép.sk

 

A Heger-kormány megbuktatásához vezető történéseket a lejobban Zuzana Čaputová, a legrosszabbul Igor Matovič kezelte. Ezt állapította meg a Focus ügynökség friss felmérése, amelyet a Markíza televíziónak és a SME balliberális napilapnak készített.

 

Függetlenül a helyezésekről érdemes kiemelni, hogy egy politikus sincs, akinél többen állítják azt, hogy jól kezelte a helyzetet, mint azt, hogy rosszul. Ez azt jelzi, hogy a választók nem elégedettek a belpolitikai helyzet alakulásával, függetlenül attól, hogy ebben mennyi a felelőssége Čaputovának vagy Matovičnak.

 

Ami az adatokat illeti, akad néhány fontos körülmény, amit érdemes megjegyezni:

 

 hirdetes_810x300  
  • Az, hogy Zuzana Čaputová államfő kapta a legtöbb pozitív értékelést (31 százalék, miközben 33 százalék negatívan értékelte), nagyrészt annak köszönhető, hogy távol tartotta magát a közvetlen konfliktusoktól. Persze nem mindig, az országértékelőjét például sokan katalizátornak tekintik, ami megadta a zöld utat az SaS-nek a kormány megbuktatásához. Ennek ellenére a sajtóban negatív szerepet nem kellett felvállalnia (egyelőre, meglátjuk mi lesz ügyvivő kormány esetén).
  • Peter Pellegrini ellenzéki képviselő helyzete nagyon hasonló. Pellegrini többnyire semleges vagy később nem számonkérhető álláspontokat fogalmaz meg a legtöbb belpolitikai és külpolitikai kérdésben. A kormány megbuktatása során tanúsított magatartását 31 százaléknyian tartották pozitívnak vagy inkább pozitívnak. Ugyanakkor 33 százalék negatívan vagy inkább negatívan értékelte tevékenységét.
  • A harmadik helyen Robert Fico áll, egészen magas, 43 százalékos negatív értékeléssel, szemben 26 százalékos pozitívumával.
  • A fenti három személy értékelése jól mutatja, hogy a választók jelentős része nem azt kapta a kormány megbuktatásával, amit elvárt volna. Az eredményeik nem feltétlenül azt mutatják, hogy az emberek helytelenítették, amit a politikusok képviseltek, hanem azt, hogy nem tudták kiaknázni a kormányválság adta lehetőséget – például Fico nem eszközölte ki az előrehozott választásokat. Ugyanez a helyzet Matovičcsal, akinek választói nem lehetnek elégedettek folyamatos defenzív magatartásával (retorikában nem, de cselekvésben folyamatosan engedett az SaS követeléseinek). Ugyanakkor Čaputová, Pellegrini és Fico esetében továbbra is ott van a lehetőség, hogy elérik céljaikat (előrehozott választások vagy ügyvivő kormány).
  • Utolsóként kiemelt adatunk Richard Sulíkra vonatkozik. Az elhiteltelenedés spiráljába került liberális pártelnök kormánybuktatás előtti ténykedését mindössze 16 százalék ítélte meg pozitívan, miközben 50 százalék negatívan (!). Ennél rosszabb adatai már csak Eduard Hegernek, Veronika Remišovának és Igor Matovičnak vannak.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.