Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az új kormányzótöbbség megalakításáról szóló tárgyalások már csak januárban folytatódnak, jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) visszahívott kormányfő a TASR hírügynökségnek adott interjúban. Heger szerint az országnak nyugalomra és fellélegzésre van szüksége.

 

Azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban az SaS-szel folytattak tárgyalásokat. Ez azért is különös, mert az SaS buktatta meg Eduard Heger kormányát, és Richard Sulík pártelnök többször leszögezte, hogy nem akarnak részt venni egy új kormányzótöbbségben, helyette „konstruktív ellenzékként” folytatnák a parlamenti munkát.

 

„Ha aközött kell választanom, hogy Robert Ficoval (Smer), Peter Pellegrinivel (Hlas), a szélsőségekkel vagy az SaS-szek tárgyaljak-e, akkor én a demokratákkal tárgyalok”

 

mondta. Mi azért hozzátesszük, hogy az SaS hitelessége és megbízhatósága romokban hever, és nagyban kivette a részét az elmúlt hónapok politikai cirkuszából. Az sem mellékes, hogy Sulíkék elutasítják mind a kormányzótöbbség helyreállítását, mind az előrehozott választásokat, ami az ő szempontjukból azt jelenti, hogy az ügyvivő kormányt preferálják, vagy egy újabb kisebbségi kormányt, amely ki van szolgáltatva az SaS-nek.

 hirdetes_400x285  

 

Heger az interjúban azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem esett szó feltételekről az új kormányzótöbbség kapcsán, ahogy arról sem, hogy van-e olyan miniszter, akinek pozíciója bizonytalanná vált. Heger egy „reformpárti, korrupcióellenes” kormányt akar létrehozni, amely  „világos politikai irányultsággal” rendelkezik.

 

Azt is mondta, mindent megtesz azért, hogy elkerülje a 2012-es esztendő eseményeit, amikor Iveta Radičová kormánya megbuktatása után (akkor is az SaS volt a főkolompos) a Smer megnyerte a választásokat és egyedül alakíthatott kormányt.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!