Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Zuzana Čaputová államfő megvétózta és ezzel felülbírálatra visszaküldött a parlamentbe három törvénymódosítási csomagot is. Ezek közül a legérdekesebb a gázvezetékeket birtokló Szlovák Eustream megadóztatásáról szólt, amely összesen hat módosítást tartalmaz, és köztük van a köztévé üzembentartási díjának eltörlése is.

 

Čaputová szerint az Eustream stratégiai jelentőségű vállalat, a tervezett adó kivetése pedig nemcsak a cég stabilitását de az általa nyújtott szolgáltatások biztosítását is veszélybe sodorta volna, ami végeredményben az ország energiabiztonságára jelentett volna veszélyt.

 

„A törvényhozás ezekre a veszélyekre nem reagált kellőképpen az indoklásban, és nem javasolt alternatív megoldásokat az esetleges következmények kezelésére”

 

vélte az államfő.

 hirdetes_300x300  

 

A törvény vonatkozó része az Eustream esetében egy kilométernyi gázvezetékre 6000 eurós adót vetett volna ki. A csomagnak része volt a koncessziós díjak eltörlése is, amelynek elfogadása esetén a lakosság befizetései helyett az RTVS-t közvetlenül az állami költségvetésből finanszíroznák. Čaputová jelezte, hogy a csomag koncessziós díjakra vonatkozó részével szemben nincsenek fenntartásai.

 

A másik két megvétózott módosítócsomag között a Kremský–Kuriak páros által, a szavazás utolsó percében módosító indítványba rejtett változtatása is szerepelt, amely korlátozta volna a nyilvánosság, de még a települések jogát is, hogy véleményt formáljanak azokkal a tervekkel (beruházásokkal) szemben, amelyknek környezetvédelmi hatásai is vannak. A harmadik megvétózott csomag a levegő tisztaságának védelméről szóló módosításról szólt.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!