Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az SaS önállóan indul a következő parlamenti választásokon, és Richard Sulík pártelnök lesz a listavezető. Ezt maga Sulík erősítette meg a TASR-nek nyilatkozva. Egyelőre az SaS csak a Smert zárta ki a potenciális koalíciós partnerek közül. A HLAS – amellyel korábban többször is kapcsolatba hozták háttéralkut emlegetve – állítása szeirnt „nem túl vonzó partner”.

 

Hogy pontosan kivel hajlandó és kivel nem hajlandó együttműködni a liberális párt a választások után, Sulík nem árult el részleteket, azt állítja, pontosabbat akkor közöl, ha már ismert lesz a választások időpontja.

 

Azt azonban elmondta, hogy elsősorban a „jobboldali demokratikus pártokkal” való együttműködést preferálja.

 

 hirdetes_810x300  

Az esetlegesen más pártokkal történő közös lista vagy választási koalíció Sulík szerint tárgytalan. El tudja képzelni az együttműködést például a volt SaS-es EP-képviselő, Lucia Ďuriš Nicholsonová készülő projektjével, de csak a parlamenti munka keretében.

 

Sulík szerint túl nagy esélye nincs a választások előtt összevonni a pártokat.

 

„Szerintem négyszer nulla az nulla, még 50-szer nulla is nulla. Ezért nem jósolok ennek nagy esélyt, de végül úgyis a választók döntenek”

 

mondta.

 

Sulík kijelentése kapcsán három dolgot érdemes mindenképp kiemelni.

Az egyik, hogy Richard Sulík és az SaS az elmúlt hónapokban minden hitelét és koalíciós potenciálja döntő részét eljátszotta, még akkor is, ha az OĽANO-val folytatott vitából győztesen került ki. Még a HLAS is jelezte, hogy Sulíkék nem tekinthetők megbízható partnernek.

A másik, hogy a felmérések szerint jelenleg nem is nagyon van esély a liberális vésztervnek, a HLAS–SaS–PS koalíció létrejöttének, mert az SaS annyit gyengült, hogy nem lenne meg parlamenti többsége a formációnak.

Harmadszor, az ősz elején, az akkor ellenzékbe vonuló SaS Ivan Korčok addig hivatalban lévő külügyminiszternek ajánlotta fel a listavezetői posztot, aki ezt egy hónappal később elutasította és kivonult a politikából. Ez azért az SaS valós pozíciójáról és esélyeiről is sokat elárul. Korčok nevét nem feltétlenül kell elfejtenünk, korábban mindkét készülő párttal (Dzurindáékkal és Nicholsonováékkal) is kapcsolatba hozták…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!