Nyitókép forrása: Facebook.com/Andrej Stančík

 

Andrej Stančík (OĽANO) külügyi államtitkár a TASR-nek adott interjújából arról áradozott, hogy Szlovákia külföldi megítélése sosem volt olyan jó, mint most. Újabb példája annak, hogy a liberális meinastreamhez tartozó politikusokat teljesen hidegen hagyja a választók véleménye és érdekei. Stančík számára sokkal fontosabb, hogy Nyugaton Szlovákiát „megbízható és egyértelmű” partnernek tartsák. Ennek megfelelően nyilatkozott a V4-ről, beállva abba a sorba, ami a csoport szétverését szorgalmazza. Az 1995-ös születésű Stančík azt állítja, hogy a visegrádi együttműködést be kell korlátozni bizonyos meghatározott témákra.

 

Az államtitkár úgy véli, hogy Szlovákia 2022-ben a háború és az infláció kapcsán a lehető legjobban járt el.

 

„A háború elejétől kezdve egyértelműen az áldozat, Ukrajna oldalára álltunk, és nem csak humanitárius, de katonai segítséget is nyújtottunk”

 

mondta. A múlt év egyik legfontosabb eseményeként értelmezte azt, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán az EU és a NATO rendkívül egységesen járt el.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha Vlagyimir Putyin azt várta, hogy az agresszióval szétveri [az EU-t és a NATO-t], akkor épp az ellenkezője sikerült neki”

 

fogalmazott, gyakorlatilag (a szlovák külügy szokása szerint) elismételve a nyugati vezetők és a NATO főtitkár korábbi szavait.

 

Stančík úgy véli, hogy a visegrádi négyek együttműködését be kell korlátozni néhány konkrét témára, amelyekből hasznot lehet húzni.

 

„Az együttműködésünk számunkra ott lényeges, ahol egyforma véleményt képviselünk. Ellenkezőleg, a háború és Ukrajna vagy az európai integráció kérdésében távoldunk egymástól és Magyarország fokozatos elszigetelődését látjuk”

 

mondta Stančík, aki szerint Eduard Heger kormányának köszönhetően Szlovákia megítélése jelentősen javult. Heger nagy eredményének tartja, hogy lehetővé tette az uniós források merítését.

 

„Ez is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a világos értékkövető politika és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése uniós partnereinkkel és intézményeinkkel hasznot jelent polgárainknak”

 

véli a fiatal politikus. Ezután némi önellentmondásba kerül. Bár fentebb még úgy fogalmazott, hogy Szlovákia a legjobban kezelte a helyzetet, később az „előző kormányokat” (ebbe pedig már Igor Matovič kormánya is beletartozik) bírálta, amiért nem volt felkészülve az ország a válságokra, amelyek érték.

 

Szerinte „önmagát megbosszuló” körülmény volt az is, hogy Szlovákia 90 százalékban függött az orosz gázról, míg más országok diverzifikálták ellátásukat.

 

Megjegyezzük, hogy Stančík kiválóan tudja elismételni a nyugati narratívákat, de Szlovákia „függése” földrajzi helyzetéből adódott, és abból, hogy nincs tengeri kijárata, így nem is volt lehetősége diverzifikálni ellátását. Jelenleg Szlovákia az orosz gáz helyett bizonytalan sorsú és árú LNG-szállítmányoknak, illetve olasz és norvég szerződéseknek van kitéve.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.