Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Most már hivatalosan is a szakadás szélére sodródott az OĽANO. Jaroslav Naď védelmi miniszter bejelentette, hogy nem ért egyet Igor Matovič pártelnök politikájával, közelebb áll hozzá Eduard Heger vonala. Nem zárta ki, hogy ő és a megbuktatott miniszterelnök is távozik a pártból, és utalt rá, hogy egy saját párt alapítása is terítéken van.

 

Az elmúlt napokban már elég sok kulisszák mögül származó információ látott napvilágot arról, hogy Eduard Heger, aki 2016-ban keresztény-konzervatív agendával kampányolt az óriásplakátokon, a „jobbközép” liberálisok élére állva saját pártot alapít. Sőt, néhány héttel ezelőtt már az ukrán sajtó is arról írt, hogy saját pártot alapítana. Szerdán az is kiderült, hogy ebbéli szándéka nemcsak komoly, de az OĽANO-ból többen is vele tartanának.

 

Egyikük Jaroslav Naď védelmi miniszter, aki a sajtónak a szerdai kormányülés után elég egyértelmű jelzéseket küldött.

 

 hirdetes_300x300  

„Eduard Hegerrel közösen dolgozunk azon, hogy a választónak legyen kire szavaznia a következő választásokkor. (…) Ami ma a választóknak hiányzik, az egy olyan alternatíva, amelynek világos külpolitikai irányultsága van, reformpárti és hogy ne húzódjon a szélsőség felé. A Progresívne Slovensko túlságosan liberális és túlságosan baloldali, Igor Matovič egynémely álláspontja pedig túlságosan konzervatív, amivel szemben nekem személy szerint fenntartásaim vannak”

 

mondta Naď. Hozzátette, hogy Eduard Heger világnézetével és politikai céljaival azonban azonosulni tud.

 

„Hogy lesz-e vita az OĽANO-n belül, vagy lesz-e vita egyáltalán arról, hogy távozunk, még kérdéses”

 

fogalmazott.

 

Naď szerint folyamatosan zajlanak a tárgyalások az új kormányzótöbbségről, számít az OĽANO, a Sme rodina frakciójának támogatására, és még néhány frakción kívüli képviselőre. Nem zárta ki, hogy változások lesznek a miniszteri posztokon – amennyiben lesz új kormányzótöbbség.

 

A Postoj konzervatív lap saját forrásaira hivatkozva kedden írt arról, hogy ha Hegernek sikerül összehoznia az új kormányzótöbbséget, akkor ő és Naď távoznak az OĽANO-ból és saját párt alapításába foghatnak. Itt érdemes kiemelni, hogy pár nappal azelőtt, hogy a parlament megvonta volna a bizalmat a Heger-kormánytól, Heger a SPOLU mikropárt kongresszusán találkozott Mikuláš Dzurindával. Az azt követő időszakban pedig egyre önállóbb és Matovičtól távolságot tartóbb nyilatkozatokat tett a „demokratikus” pártokkal való együttműködésről szónokolva.

 

A Postoj szerint, ha mégsem jönne össze az új kormányzótöbbség, Heger maradna az OĽANO-n belül és az előrehozott választások felé orientálódnának – az OĽANO számára az még mindig elfogadhatóbb, mint egy Zuzana Čaputová államfő által kinevezett ügyvivő kormány.

 

Hegerék pártból való távozása nem jelenti azt, hogy az együttműködésük megszakadna az OĽANO-val.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.