Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter ismét előrántotta a magyar kártyát. Az Aktuality.sk balliberális portál podcast műsorában engedte szabadjára fantáziáját, és kijelentette, hogy Európában egyedül Magyarország nem nyugati típusú demokrácia. Állítása szerint az egész Európai Parlament, az Európai Bizottság és minden nyugati kollégája ezt állítja.

 

Két dolgot az elején le kell szögezni. Ma Nyugaton csak azt ismerik el demokráciának, ahol a liberális pártok kormányoznak. Másodszor pedig, a beszélgetés elején Rastislav Káčer nem zárta ki, hogy belép a nagypolitikába Eduard Heger vagy Mikuláš Dzurinda oldalán, így elfogult kijelentéseinek immáron nemcsak külpolitikai, de belpolitikai céljai is vannak.

 

Magyarország után a műsorvezető kérdésére reagálva a V4-ről is beszélt. Kijelentette, egyetért elődje, Ivan Korčok korábbi szavaival, miszerint Szlovákiának csak azokon a területeken kell együttműködnie a V4 keretében, ahol érdekében áll, „de európai szinten nem akarjuk, hogy ennek a csoportnak a részeként kezeljenek bennünket, mert az inkább árt nekünk“.

 

 hirdetes_810x300  

A V4 kapcsán elmondta, hogy az EU-n belül az országok nem terület, hanem témák alapján választanak szövetségeseket. Ennek ellenére az első két példája Csehország és Lengyelország volt. Káčer kijelentette azt is, hogy Szlovákia legközelebb Csehországhoz áll, biztonság- és védelmi politika terén Lengyelországgal, a baltiakkal és Észak-Európával működik együtt (ez a régió a legradikálisabb az ukrajnai háború kapcsán), „jogállamisági és értékpolitikai kérdésekben” pedig Hollandiához és Dániához áll közel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.