Nyitókép forrása: Andrej Danko hivatalos facebook-oldala

 

Miközben Eduard Heger körül egy új jobboldali liberális párt és erőtér formálódik a mainstream sajtó aktív segédletével, a „másik” oldalon is mozgolódás kezdődött. Andrej Danko, az SNS elnöke tárgyalásokat kezdeményezne a Smerrel és a HLAS-szal, hogy magyar mintára egy nemzeti blokkot hozzon létre. Bár az SNS jelenleg elég súlytalan párt, a Smert és a HLAS-t pedig nehéz nemzeti pártokként értelmezni, érdemes odafigyelni ezekre az eseményekre, mert részben emiatt fogalmaznak meg a liberális politikusok bicskanyitogató kijelentéseket Magyarországgal szemben.

 

Például Rastislav Káčer külügyminiszter csütörtökön az Aktuality.sk-nak nyilatkozott arról, hogy az EU-ban egyedül Magyarországot nem tartja nyugati típusú demokráciának. Mivel az ominózus interjú elején a műsorvezető konkrét kérdésére reagálva nem zárta ki, hogy belép a nagypolitikába valamelyik liberális párt tagjaként, ez a kijelentés már inkább a választóknak szól: a formálódó atlantista blokk politikusaként elhatárolódik a neki konkurens, kevésbé atlantista nemzeti blokktól, mert az szerinte egy nem nyugati liberális demokráciát tart követendő példának.

 

Ami Andrej Dankot illeti, ő január végén akarja megkezdeni a tárgyalásokat a „nemzeti” pártokkal. Elsőként a Slovenský Patriot nevű párttal, amelynek EP-képviselője és vezetője, Miroslav Radačovský nyíltan és egyenesen kiállt Brüsszelben Magyarország mellett a jogállamisági vita kapcsán.

 

 hirdetes_810x300  

A tárgyalások második körében akar leülni a Smerrel és a HLAS-szal, és azt szeretné, ha közösen indulnának a következő választásokon.

 

A Pravda baloldali lapnak nyilatkozva Danko elég homályosan fogalmazott. Azt mondta, hogy jelenleg még csak a „koncepciót” alakítják ki.

 

„A szándékom az, hogy egy nemzeti blokkot hozzak létre Orbán Viktor példája alapján”

 

fogalmazott.

 

Állítása szerint az 5 százalék alatti pártokat is meg akarja szólítani.

 

Az azonban továbbra is kérdés, hogy lesz-e, és ha igen, mikor lesz előrehozott választás Szlovákiában. A január 21-én esedékes referendum sikeressége és az igenek győzelme nélkül a parlamentben aligha lesz meg a kellő többség a választási időszak lerövidítéséhez. Referendum nélkül ugyanis 90 támogató szavazat kellene hozzá, ám az OĽANO (47 mandátum) és az SaS (20 mandátum) nem akarnak előrehozott választásokat, így blokkolhatják azt. Ha a referendum érvényes lesz, és az igenek győznek, akkor egyszerű 76 mandátumos többség is elég lenne az előrehozott választások kieszközléséhez, ami ez esetben szinte borítékolhatóan meg is történne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!