Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Robert Fico szerint a volt koalíciós pártok keddi kijelentéseikkel ellentétben nem akarnak előrehozott választásokat. Az ellenzéki politikus szerint továbbra is a szombati referendum az egyetlen biztos módja az előrehozott választások kieszközlésének.

 

„Mivel ismerjük a szétesett kormány tagjait, tudjuk, hogy nem lesz semmilyen alkotmánymódosítás, ami lehetővé tenné az előrehozott választásokat”

 

szögezte le Fico keddi sajtótájékoztatóján. Úgy véli, hogy a helyzet inkább afelé halad majd, hogy átadják a hatalmat Zuzana Čaputová kormányfőnek egy ügyvivő kormánnyal és a kaotikus helyzet befagyasztásával – egészen a rendes választások időpontjáig (2024 tavasza).

 

Fico szerint az egyetlen út az előrehozott választásokhoz a szombati referendumon keresztül vezet.

 hirdetes_810x300  

 

„A referendum jelentősége csak tovább nőtt a keddi bejelentések fényében”

 

mondta, hozzátéve, hogy legkésőbb júniusban kellene megtartani az előrehozott választásokat. Eduard Heger megbízott kormányfő kedden arról beszélt, hogy a legvalószínűbb időpont szeptember.

 

Bár nem lehet kizárni egy újabb fordulatot az eseményekben – ismerve az SaS hektikus viselkedését –, Fico állításának inkább az a célja, hogy mozgósítsa az embereket a népszavazáson való részvételre. Ha az érvényes lesz, és főleg, ha az igenek győznek, annak eredményéből a Smer hatalmas politikai tőkét kovácsolhat, ami kiváló ugródeszkaként szolgálhat az előrehozott választásokhoz.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!