Nyitókép: sita/AP Photo/Michael Sohn

 

Szerdán 14 órától ültek össze a korábbi Heger-kormány koalíciójának képviselői, hogy megvitassák, kinek mikor felelne meg előrehozott választásokat tartani. A négy párt képviselői kénytelenek lesznek záros határidőn belül dönteni, ugyanis az államfő ma délután ultimátumot adott nekik: vagy megegyeznek a hónap végéig, vagy ügyvivő kormányt bíz meg az ország irányításával.

 

Az OĽaNO minél tovább húzná, az SaS mindenképpen szeptemberi dátumot akar, a Sme rodina még a nyári szünet előtt lezavarná, a Za ľudí pedig gyakorlatilag sodródik az árral.

 

Eduard Heger megbízott kormányfő a szerdai tárgyalás után nyilatkozva elmondta, hogy szeptember 30-ról szólnak a tárgyalások, ezt az időpontot azonban még meg kell beszélniük a frakciókon belül. Legközelebb vasárnap, január 22-én ülnek össze.

 

Az OĽaNO frakciója csütörtökön találkozik, Michal Šipoš frakcióvezető szerint ezt követőin ismertetik majd álláspontjukat a nyilvánossággal. A képviselő az alkotmány megváltoztatását a választási időszak lerövidítéséről technikai kérdésnek tekinti.

 

Szavai szerint a fő cél eljuttatni a segítséget az emberekhez, az OĽaNO pedig szerinte nem fél megmérettetni magát a választásokon.

 

Igor Matovič kockázatként tekint arra, hogy a választások után, a Smer, a Hlas és a Republika hatalomra jutása esetén megváltoztatnák a választási rendszert, amivel bebetonoznák magukat. Szerinte minden demokrata kutya kötelessége minél inkább elodázni az előrehozott választásokat.

 

Heger szerint addig is a megbízott kormány folytatja a munkát. Fő célja elvezetni az országot az előrehozott választásokig és megtartani Szlovákia külpolitikai irányultságát.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!