Nyitókép: PAP/Radek Pietruszka

 

Lengyelország azon dolgozik, hogy rávegye az európai szövetségeseket mintegy 100 harckocsi Ukrajnába való küldésére – mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök. A lengyel miniszterelnök a svájci davosi Világgazdasági Fórumon azt nyilatkozta a Bloomberg Televisionnak, hogy országa 14 darab Leopard 2A4 harckocsit különített el, és arra vár, hogy az Európai Unió többi tagállama, köztük Németország is ilyen fegyver leszállítására kötelezze el magát.

 

Németország „sok bizonytalanságot és instabilitást teremtett” Európában „az orosz gáztól való függőségi politikájával”, és „most nagyobb felelősséget kellene éreznie Ukrajnáért”

 

– mondta Morawiecki az interjúban. Hozzátette, hogy néhány héttel ezelőtt beszélt Olaf Scholz német kancellárral, és igyekezett rávenni a németeket, hogy aktívabb szerepet vállaljanak a kijevi rezsim támogatásában.

 

 hirdetes_300x300  

Morawiecki az interjúban hozzátette, hogy a varsói kormány arra akarja rávenni szövetségeseit, hogy 100 harckocsit küldjenek Kijevnek, ami megváltoztatná az erőviszonyokat az ukrajnai harctéren. A lengyel kormányfő azt is elmondta a Bloombergnek, hogy Varsó újabb uniós szankciócsomagokat szorgalmaz Oroszország ellen, „mert csak így tudjuk békés és stabilizáló módon lezárni ezt a háborút”.

 

Polskie Radio nyomán, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.