Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Ha most lennének a parlamenti választások, akkor nyolcpárti törvényhozás alakulna, a választásokat pedig a HLAS nyerné. Legalábbis ezt állítja az AKO ügynökség friss felmérése, amit a JOJ televíziónak készített. Az SaS-nek hosszú idő után ismét emelkedtek a preferenciái.

 

Azonban épp az SaS-re vonatkozó adatot kell leginkább fenntartásokkal fogadni, mivel Richard Sulík pártelnök a korábbi hírek szerint szorosabb kapcsolatot ápol az AKO ügynökség vezetőjével, és Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint anno közösen győzködték Eduard Heger kormányfőt arról, hogy eszközöljenek ki előrehozott választásokat még az infláció megugrása előtt. Akárhogy is, erősödő preferenciák ide vagy oda, az SaS koalíciós potenciálja továbbra is a fagyponthoz közelít.

 

A Szövetség-Aliancia 2,1 százalékot kapott, a most liberális sajtó által fokozottan sulykolt Magyar Fórum 1,9 százalékot.

 

 hirdetes_810x300  

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott hárompárti (viszonylag stabilabb) koalícióra nem nagyon van kilátás. A HLAS–PS–SaS formációnak csak 71 mandátuma lenne, és a többi pártból csak a KDH kompatibilis velük – egy ilyen négyes fogatnak 82 mandátumos kényelmes többsége lenne.

 

A Smer–HLAS–Republika formációnak is csak 72 képviselője lenne, legközelebb hozzájuk talán a Sme rodina állna – ennek a verziónak 84 mandátuma lenne.

 

Jelenleg nem nagyon látszik olyan formáció a parlamentben, ahol az OĽANO kormánypozícióba tudna kerülni, ami részben meg is magyarázza, hogy miért tartózkodik az előrehozott választásoktól.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!