Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Igor Matovič, az OĽANO pártelnöke már nem zárja ki azt sem, hogy az előrehozott választásokra júniusban kerül majd sor. Egyelőre viszont kitart feltétele mellett, amely alkotmánytörvényben rögzítené a szlovák választási rendszert, hogy azt csak háromötödös (90 mandátum) többséggel lehessen megváltoztatni. A tárgyalások még tartanak, a felek hivatalosan vasárnap ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

 

A volt koalíciós partnerek állítólag már megállapodtak az alkotmánymódosításban, amely lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését. Legalábbis ezt nyilatkozta a sajtónak Milan Vetrák, a parlament alkotmányozó bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a ciklus lerövidítéséről és nem a parlament feloszlatásáról lenne szó.

 

„Egyelőre arról állapodtunk meg, hogy a parlament határozatával tesszük lehetővé. De nincs szó a parlament feloszlatásáról, mint ahogy azt eredetileg az SaS akarta, hanem a választási ciklus lerövidítését szorgalmazzuk. Így a parlament az előrehozott választásokig az eredeti felállásban marad”

 

mondta Vetrák.

 hirdetes_400x285  

 

Az OĽANO egyúttal azt szeretné, ha a ciklus lerövidítéséről szóló alkotmánytörvénnyel együtt az is bekerüljön a határozatba, hogy a választási rendszert csak háromötödös többséggel lehet megszavazni. Ezt azzal magyarázza, hogy ebben az esetben a hatalomra jutó ellenzék magyarországi mintára vegyes választási rendszert vezetne be: a képviselők felét országos, másik felét régiós listákon választanák meg.

 

Ez Szlovákiában azért jelent problémát egyeseknek, mert sok olyan párt van, amely csak Pozsonyban, esetleg néhány nyugati-északnyugati megyei jogú városban tud érvényesülni, vegyes választási rendszer esetén csökkenne politikai súlyuk. A legveszélyeztetebb pártok között ott van az OĽANO is, de fokozottan igaz ez az SaS-re.

 

A HLAS tagadja, hogy lenne megállapodás a Smerrel és a Republikával a választási rendszer megvalósításáról.

 

Matovič ugyanakkor hajlandó lemondani feltételéről, ha nem szeptemberben, hanem júniusban kerülne sor az előrehozott választásokra.

 

„Számunkra sokkal értékesebb a demokrácia védelme, mint az, hogy valakik még néhány hónappal tovább maradhassanak miniszterek”

 

mondta.

 

A volt koalíciós pártoknak nincs különösebb problémája Matovič feltételével. Sokkal nagyobb vitát kavart a Za ľudí javaslata, ami szintén arra használná az alkotmánytörvényt, hogy azon keresztül alkotmányban rögzítse a Specializált Bíróság és a Speciális Ügyészség státuszát. Ezt a Sme rodina elutasítja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!