Nyitókép forrása: twitter

 

Alekszej Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója, aki egészen a közelmúltig az ukrán állami propagandagépezet első embere volt, egy podcast beszélgetésben kitálalt Ukrajna valódi helyzetéről.

 

Aresztovicsnak nemrég azért kellett lemondani, mert „véletlenül” elismerte, hogy a dnyiprói lakóépületet ért orosz rakétacsapás azért történt, mert egy kritikus infrastruktúrát célzó rakétát az ukrán légvédelmi ütegek lakott területen lőttek le, aminek következtében az orosz rakéta a lakóházba csapódva felrobbant. Azonnal többen lemondását követelték, majd ködösítő nyilatkozatok sorával próbálták meg elkenni az elhangzottakat.

 

Most azonban Aresztovics már „civilként” vette a bátorságot, és egy interjú keretében nyíltan beszélt arról, hogy csekély az esély arra, hogy Ukrajna megnyerje a háborút, mert az ukránok rendkívül sérülékenyek. 

 

 hirdetes_300x300  

„Már nem vagyok hivatalnok, ezért elmondhatom, amit akarok. (…) Ha valaki még hitte, hogy a háborút biztosan megnyerjük, január 14. óta már nem így áll a dolog. (…) Elszalasztottuk a katonai lehetőséget, elvesztegettük az időt és az oroszok elkezdtek mozgósítani, megváltoztatták a helyzetet a fronton, egyes helyeken számbeli fölénybe kerültek, de elszalasztottuk a belpolitikai lehetőségeket is”

 

mondta Aresztovics az interjúban. Kiemelte, hogy Volodimir Zelenszkijnek komolyan kellett volna vennie a lengyel elnök figyelmeztetését, hogy Ukrajna hamarosan megszűnhet létezni.

 

Aresztovics szerint Ukrajnán belül hatalmi harc kezdődött, aminek kicsúcsosodása a háború elvesztése lesz.

 

Bár Aresztovics még hivatalban teljesen más retorikát folytatott, azt is elismerte, hogy Ukrajna elvesztette az ellenőrzést saját narratívája felett, ezzel kapcsolatban pedig megemlítette az ukrán belügyminiszter halálát is (helikopter-balesetben hunyt el pár napja).

 

Azt nem tudni, hogy Aresztovics állításaiban mennyi igazság van. Tény azonban, hogy az ukrán belügyminiszter meghalt, a Olekszij Reznyikov védelmi miniszter ellen a titkosszolgálat nyomoz túlárazott katonai ellátmányok ügyében, a területfejlesztési és infrastrukturális miniszterhelyettest pedig őrizetbe vették áramfejlesztőkkel kapcsolatos korrupció és túlárazott szerződések miatt – mindezt egyetlen hét alatt halmozták fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.