Eldőlt: Szeptember 30-án lesznek előrehozott választások - Körkép.sk
politika

Eldőlt: Szeptember 30-án lesznek előrehozott választások

Kedden szavaznak az alkotmánymódosításról a képviselők.

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A volt koalíciós pártok vasárnap este a kormányhivatalban folytatott tárgyaláson megállapodtak, hogy szeptember 30-án lesznek az előrehozott választások. Állítólag egyezség született a alkotmánymódosító javaslatról is, amely lehetővé teszi, hogy lerövidítsék a választási ciklust. Ehhez legalább 90 támogató mandátumra van szükség a parlamentben.

 

Az alkotmánymódosítást elvileg kedden fogadhatja el a törvényhozást. Heger kiemelte, hogy az OĽANO, a Sme rodina, a Za ľudí és a Budaj-féle polgári-demokratikus platform is támogatja. Kifejezte abbéli reményét, hogy több egyeztetésre már nem lesz szükség.

 

Richard Sulík azt nyilatkozta, hogy a szeptembernél korábbi időpont (június) nem volt terítéken a tárgyalásokon.

 

Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter, aki a javaslat kidolgozásáért felelős, elmondta a sajtónak, hogy a módosítás egyetlen kiegészítő tétellel rendelkezik, ami a választási rendszerre vonatkozik. Az OĽANO feltétele arról szólt, hogy csak akkor támogatja az előrehozott választásokat, ha alkotmánytörvényben rögzítik a választási rendszert, hogy az esetlegesen hatalomra kerülő ellenzéki pártok egyszerű többséggel ne tudják megváltoztatni.

 

Eszerint Juraj Šeliga javaslata a Specializált Bíróság és a Speciális Ügyészség alkotmánytörvényben rögzített státusáról nem élt meg (azt a Sme rodina ellenezte). Šeliga ennek ellenére támogatni fogja kedden az alkotmánymódosító csomagot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2023. jan. 23. 18:59

Szeptember 30 ? Margit, nórmális ? Mi ez az agymenés, kinek az érdeke, mert, hogy az embereké nem, az biztos. A mai időkben, amikor reagálni kell minden rezdülésre naprakészen, mert ez lenne az ország érdeke, csaknem egy évig semmittevés és gyötrődés, pénzügyi, gazdasági egyhelybentopogás? Infláció, költségvetés, szankciók... emberek ébresztő! Sóhivatal

Szóljon hozzá!

Kövessen minket