Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A volt koalíciós pártok vasárnap este a kormányhivatalban folytatott tárgyaláson megállapodtak, hogy szeptember 30-án lesznek az előrehozott választások. Állítólag egyezség született a alkotmánymódosító javaslatról is, amely lehetővé teszi, hogy lerövidítsék a választási ciklust. Ehhez legalább 90 támogató mandátumra van szükség a parlamentben.

 

Az alkotmánymódosítást elvileg kedden fogadhatja el a törvényhozást. Heger kiemelte, hogy az OĽANO, a Sme rodina, a Za ľudí és a Budaj-féle polgári-demokratikus platform is támogatja. Kifejezte abbéli reményét, hogy több egyeztetésre már nem lesz szükség.

 

Richard Sulík azt nyilatkozta, hogy a szeptembernél korábbi időpont (június) nem volt terítéken a tárgyalásokon.

 

 hirdetes_300x300  

Mária Kolíková (SaS) volt igazságügyi miniszter, aki a javaslat kidolgozásáért felelős, elmondta a sajtónak, hogy a módosítás egyetlen kiegészítő tétellel rendelkezik, ami a választási rendszerre vonatkozik. Az OĽANO feltétele arról szólt, hogy csak akkor támogatja az előrehozott választásokat, ha alkotmánytörvényben rögzítik a választási rendszert, hogy az esetlegesen hatalomra kerülő ellenzéki pártok egyszerű többséggel ne tudják megváltoztatni.

 

Eszerint Juraj Šeliga javaslata a Specializált Bíróság és a Speciális Ügyészség alkotmánytörvényben rögzített státusáról nem élt meg (azt a Sme rodina ellenezte). Šeliga ennek ellenére támogatni fogja kedden az alkotmánymódosító csomagot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.