Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter állítása szerint továbbra is jogalkotási eljárás alatt van az az egészségügyi irányelv, amely lehetővé teszi a műtét nélküli nemváltást. Igor Matovič és az OĽaNO frakció konzervatívabb képviselői anno a határozat teljes visszavonását követelték Lengvarskýtól, aki azonban csak felfüggesztette az eljárást.

 

Maga a vonatkozó határozat ügye 2019-ben indult, ám csak a liberálisok felé húzó Lengvarský miniszteri pozícióba kerülése után vált a progresszívok egyik vesszőparipájává. Az egyik narratíva szerint az irányelv orvosolna egy jogi bizonytalanságot a nemváltás kapcsán, mások szerint megnyitna egy olyan kiskaput a szlovák jogi berendezkedéshez, amelyen keresztül genderideológiai elemek szivárognának be a jogba.

 

Az irányelv lehetővé tenné, hogy az orovosok diagnosztizálják, kezeljék a magukat transszexuálisnak tartó személyeket, vagy épp nemváltást írjanak elő nekik. Ami sokkal inkább kiverte a biztosítékot a kultúrharc konzervatív térfelén az az, hogy az irányelv műtét nélkül is lehetővé tenné a jogi nemváltást, tehát sebészeti beavatkozás nélkül, mindössze hormonális kezelések által nemet válthatnak, ami aztán a hivatalos okmányaikban is érvényessé válhat.

 

 hirdetes_810x300  

Az irányelvet az OĽaNO 20 képviselőjének nyomására állították le, ám csak szünetet értek el, az irányelv törlését nem. A leghangosabb ellenzők között ott volt Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter, Lengvarský elődje, aki szerint az irányelv olyan diagnosztikai és kezelési normákra hivatkozik, amelyek nem is léteznek.

 

Lengvarský tavaly májusban függesztette fel az irányelv életbe léptetésének eljárását, de csak addig, amíg nem dolgozza ki egy erre kialakított bizottság a transszexualizmus diagnózisának módszertanát.

 

A bizottság munkáját Igor Matovič korábbi pénzügyminiszter is blokkolta, állítása szerint „megtiltotta” Lengvarskýnak, hogy bármi ehhez hasonló irányelvet jóváhagyjon. Matovič azonban ma már nem pénzügyminiszter, az OĽaNO pozíciója pedig sokat gyengült.

 

Az egészségügyi minisztérium biztosan nem tett le tervéről. A transzneműek diagnózisán dolgozó bizottság tagjainak nevét hét lakat alatt őrzi.

 

A németek “transztörvényét” a szlovák balliberálisok is támogatják

 

Lopakodó szivárványos propaganda: Lengvarský fű alatt kaput nyitott a műtét nélküli nemváltásnak – ez a székébe kerülhet

 

Úgy tűnik, az egészségügyi tárca még nem vonta vissza a nemváltásra vonatkozó irányelvet

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!