Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A parlament jövő héten kedden, délután 17:00-kor szavaz az előrehozott választások időpontjáról. Jelenleg három dátum játszik: május 27., június 24. és szeptember 30. A módosító javaslathoz azonban csütörtökön előzetes egyeztetés nélkül a Sme rodina egy kiegészítést terjesztett be, ami lehetővé tenné Boris Kollár (Sme rodina) házelnök számára, hogy a választások előtt már 242 nappal kihirdesse a választásokat. Ez több már létező vagy alakulóban lévő párt terveit felboríthatja.

 

Ahogy arra az Aktuality.sk cikke rávilágít, a 242 napos határidő nem véletlen. Jelenleg a házelnök legkorábban 130 nappal a választások napja előtt hirdetheti ki azokat, ami azt jelentené, hogy a szeptember 30-i választásokat csak május 23-án írhatná ki – hónapokkal a keddi parlamenti döntés után. A 242 napos módosítással azonban ezt rögtön a keddi szavazást követően megteheti.

 

A döntésnek azonban több pártra nézve kellemetlen következményei is lehetnek. A választások kihirdetésétől számítva ugyanis a belügyminisztérium leállítja a névváltoztatási kérelmek elbírálását egészen a választások eredményének kihirdetéséig.

 

 hirdetes_810x300  

Így például az OĽaNO hivatalos nevében ott maradna a Zmena zdola, ami a frakcióból most kiugró Ján Budaj pártja, aki 10 képviselőjével együtt dobbantott Igor Matovič mozgalmából a Heger-kormány megbuktatásakor. Az OĽaNO szeretne megszabadulni a párttól a nevében is.

 

Az sem mellékes, hogy változna a kampányfinanszírozás egyik fontos feltétele: minél korábban hirdetik ki a választásokat, annál korábbi kiadásokat lehet elkönyvelni a kampányköltségek közé.

 

A valódi indíték egyelőre nem tisztázott, tény azonban, hogy ha Boris Kollár már február 1-jén kihirdeti a választásokat, akkor alaposan megnehezíti azokat a törekvéseket, amelyek egy választási listára vinnék a „demokratikus”-nak titulált mikropártokat. Sok ilyen formációról hallhattunk az utóbbi időben.

 

Ján Budaj épp szombaton ajánlotta fel Hegernek, hogy a Zmena zdolát választási pártként használja egy széles demokratikus (értsd: centrista-atlantista) szövetség létrehozására, tehát a következő hetekben hónapokban komoly mozgolódás és egy sor politikai sáncolás várható. Ha a Sme rodina javaslata átmegy, akkor két összeolvadó párt már nem változtathatja meg a nevét, kénytelenek lennének választási koalíciót létrehozni, mint amilyet a 2020-as kampány során a Progresívne Slovensko és a SPOLU vállalt be – és amin mindkét párt rajtavesztett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!