Nyitókép: RTVS/screenshot

 

Boris Kollár, a Sme rodina és a parlament elnöke olyan javaslatról beszélt az RTVS 5 perc múlva 12 c. politikai vitaműsorában, amely bevezetné azt a szabályt, hogy a kormány bukása után hat hónapon belül előrehozott parlamenti választásokat kellene tartani. Vitapartnere, Peter Pellegrini, a parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője el tudja képzelni a javaslat támogatását. Bírálta azonban, hogy a jelenlegi kormány szeptemberig a helyén marad, és minden más kormányt arra kötelezne, hogy hat hónapon belül választásokat tartson.

 

Kollár az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosító javaslaton keresztül szeretné kieszközölni ezt az újítást, amit a Sme rodina képviselői nyújtottak be a parlamentnek. Egyúttal a választások utáni együttműködésről is nyilatkozott.

 

„Minden normális politikai párttal tárgyalni fogunk, számomra a Hlas egy beszámítható politikai párt”

 

 hirdetes_300x300  

– válaszolta Kollár arra a kérdésre, hogy el tudna-e képzelni egy koalíciót a Hlasszal és a Smerrel. Pellegrini szintén el tudja képzelni a jövőbeli koalíciós együttműködést Kollárral.

 

Pellegrini számára elfogadhatatlan a szeptemberi időpont

 

A parlament elnöke megismételte, hogy támogatja az előrehozott választások májusi és júniusi időpontját is, de a volt koalíciós pártok megállapodása szeptember 30-ra szól. A Hlas-SD ezzel nem ért egyet.

 

„A szeptemberi időpont abszolút alkalmatlan Szlovákia irányítására, a költségvetés elkészítésére, a hatalom átvételére, a kormányalakításra”

 

– mondta Pellegrini. Hozzátette: nem érti az SaS álláspontját, így a keddi (január 31-i) szavazás előtt találkozni szeretne az SaS vezetőjével, Richard Sulíkkal.

 

Amennyiben a parlamentben nem szavazzák meg a szeptemberi időpontot, Pellegrini az ügyvivő kormány kinevezésével sem fog egyetérteni, mert akkor havonta érkezhetnek javaslatok a választási időszak lerövidítésére.

 

„Az elnök asszony kinevezhet egy ügyvivő kormányt, amit mi három hónap múlva a süllyesztőbe küldünk, mert minden gond nélkül kiírjuk a májusi vagy júniusi választásokat”

 

– mondta. Kollár szerint ez a terv nem működne.

 

Nem kizárt, hogy Kollárék és Pellegriniék ugyanazt az elnökjelöltet fogják támogatni

 

A Hlasnak még nincs hivatalos elnökjelöltje, de Pellegrini úgy véli, a pártjelölteknek nincs sok esélyük. „Jó lenne, ha az elnökválasztáson személyiségek szerepelnének, nem konkrét aktív politikusok” – fogalmazott.

 

Kollár megismételte, hogy a Sme rodina nem állít saját jelöltet. Egyetért azzal, hogy civil jelölt nyerheti meg a választást. Nem zárták ki, hogy mindketten ugyanazt a jelöltet fogják támogatni. Kollár úgy gondolja, hogy az ügyészségen, a rendőrségen vagy a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Számvevőszékén dolgozó magas beosztású köztisztviselők ne induljanak az államfői székért. Kollár szerint egy olyan javaslatról beszélnek, amely megtiltaná az elnökválasztáson való indulást négy évvel az ilyen közhivatal lejárta után.

 

Zuzana Čaputová prágai látogatása

 

Peter Pellegrini szerint „különös“ volt, hogy Zuzana Čaputová államfő személyesen ment el gratulálni Peter Pavel újonnan megválasztott cseh elnöknek Prágába. „Meglepett a szlovák elnök rendkívül gyors érkezése, hiszen az elnök asszonynak még mindig Miloš Zeman jelenlegi cseh elnök a partnere”.

 

Vitapartnere, a Sme rodina és a parlament elnöke, Boris Kollár szintén úgy vélekedett, hogy nem volt szokványos az államfő tette. Szerinte az elnök meglepetésszerű prágai útját úgy kell érteni, mint „Zuzana Čaputová emberi gesztusát, ami kedves volt“.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!