Nyitókép forrása: ta3.com

 

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában az előrehozott választások szeptemberi időpontja mellett foglalt állást. A képviselő asszony azzal érvelt, hogy erre azért van szükség, mert a Smer le akarja állítani az Ukrajnának szánt katonai segítséget. Egyik vitapartnere, a smeres Richard Takáč erre azzal reagált, hogy nem ért egyet az Ukrajnának adott fegyverszállítmányokkal, mivel „a fegyverek a háború ellen olyan, mint az alkohol az alkoholizmus ellen”.

 

Mint ismert, a parlament elfogadta az alkotmánymódosítást, most pedig 90 támogató szavazatot keresnek az előrehozott választások pontos időpontjára. Miközben a korábbi négyes koalíciós többsége kihúzná szeptember végéig, addig Kollárrék és az ellenzék még a nyári szünet előtt lezavarnák az egészet.

 

A képviselők kedden 17 órától szavaznak, s ha nem sikerül 90 szavazatot összedobni, az államfő ügyvivő kormány kinevezéséről dönthet.

 

 hirdetes_400x285  

Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakciójának vezetője az előrehozott választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy amint a parlament megvonta a bizalmat a kormánytól, a koalíciós pártok feladata az előrehozott választásokról való megegyezés volt, amit szerinte véghez is vittek. Hozzátette, hogy az OĽaNO nem fog segíteni az ellenzéknek.

 

„Tartjuk magunkat a megegyezéshez és minden képviselőnk a szeptemberi időpontot fogja megszavazni”

 

jelentette ki Šipoš.

 

Zemanová szintén megerősítette, hogy az SaS képviselői is a szeptember 30-i dátumot fogják támogatni.

 

„Az SaS tiszteletben tartja a megállapodásokat”

 

jelentette ki Zemanová azzal, hogy erre a dátumra azért is van szükség, mert másképp a Smer leállítaná az Ukrajnának szánt katonai támogatásokat.

 

Takáč (Smer) reakciójában kiemelte, hogy ha pártja lenne kormányon, akkor Ukrajnának csak humanitárius segítséget nyújtatának.

 

„A fegyverek a háború ellen olyan, mint az alkohol az alkoholizmus ellen”

 

jelentette ki.

 

Pčolinský (Sme rodina) úgy gondolja, hogy a választási időszak lerövidítése „az ellenzék normális elvárása”.

 

„Ha a pártok a koalícióban vannak, elutasítják az előrehozott választásokat. Mikor viszont ellenzékben vannak, akkor akarják. Tény, hogy ha bukik a kormány, előrehozott választásoknak kell jönniük”

 

mondta a házelnök-helyettes azzal, hogy a Sme rodina a lehető legkorábbi dátum mellett érvel, egyúttal felszólította a képviselőet, hogy mérlegeljék a júniusi időpontot.

 

„Nem fogjuk gátolni, hogy bármilyen időpont elfogadásra kerüljön”

 

tette hozzá.

 

ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!