Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A tavalyi év a politikai turbulenciák éve volt. Nemcsak a háború, de a szlovák belpolitikai csaták, intrikák miatt is, ami az év végén belpolitikai válságban, majd a Heger-kormány bukásában nyilvánult meg. A jobb átláthatóság kedvéért egy grafikonba gyűjtöttük a Szlovákiában talán legkevésbé pontatlan ügynökség, a FOCUS 2022-es felméréseinek adatait.

 

A tavalyi év legnagyobb vesztese – ha csak a pártpreferenciákat nézzük – az SaS volt, amely választóinak 30 százalékát vesztette el csapongó, következetlen és válságokat kiváltó politikájával.

 

Pedig az energiaválság kapcsán tétlenséggel joggal vádolt liberális párt majdnem minden célját teljesítette az elmúlt években: megbuktatta Igor Matovičot, mint kormányfőt, szétzilálta koalíciós partnerét, a Za ľudít, frakciójának nagyobbik felét pedig saját frakciójába olvasztotta be, így a választáson mindössze 6,22 százaléknyi szavazatot gyűjtő SaS a második legerősebb koalíciós pártként lépett elő.

 

 hirdetes_810x300  

2022-ben kormányválságot robbantott ki, ami belpolitikai válsággá bővült, majd az év végén megbuktatta a Heger-kormányt az ellenzék szavazataival. Ezt követően még sarokba szorította a volt kormánypártokat a költségvetés kapcsán, és saját javára engedményeket harcolt ki. Közben mindvégig az egész kormány az ő 20 képviselőjétől függött, és még Eduard Heger kormányfő leváltását követően is az ő kegyét kereste az OĽANO.

 

Mindennek ellenére manipulatív és szinte naponta változó retorikája, álláspontja miatt a választók bizalmát (de a potenciális koalíciós partnerekét is) jórészt elvesztette.

 

 

Egyébként az OĽANO és a Za ľudí preferenciái is katasztrofálisoknak mondhatók. Az előbbi a választásokat 25,02 százalékkal nyerte meg, támogatottsága mára 8 százalék körülire olvadt. A Za ľudí mélyen a parlamenti küszöb alatt stagnál érdemi kitörési pont nélkül. Ezeknek a pártoknak a vesszőfutása azonban nem tavaly, hanem már 2021-ben elkezdődött.

 

Az idei év legnagyobb nyertesei a progresszív PS és a korrupciós vádak tömkelegével kapcsolatba hozott Smer. Robert Fico pártjának felemelkedése nemcsak az OĽANO (és az OĽANO által megtestesített antikorrupciós agenda) gyengülésének volt köszönhető, hanem annak is, hogy a Smer a magyar kormány politikáját átvéve Ukrajna felfegyverzése ellen foglalt állást, és fegyverszünetet hirdetett.

 

A PS lényegében az SaS zuhanásával egyenes arányban lőtt ki, a parlamenti küszöb közeléből a (felméréseken) harmadik legerősebb párttá. Paradox módon azonban saját lehetőségeiket is ezzel határolták be: az SaS gyengülésével jelenleg nincs esély egy HLAS–PS–SaS koalícióra – ez lenne az egyetlen viszonylag ideális formáció a progresszívok számára.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!