Nyitókép: TASR

 

A Progresszív Szlovákia (PS) parlamenten kívüli mozgalom önállóan vág neki az előrehozott parlamenti választásoknak. Ezt a PS elnöke és az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka jelentette be szerdán. Állítása szerint a 2020-as választások előtti egyesülési viták rosszul alakultak Szlovákia számára. Egyúttal azt szeretné, ha a PS önálló liberális pártként lenne részese egy tisztességes pártversenynek.

 

Šimečka úgy véli, az utolsó parlamenti választások előtt viták merültek fel arról, hogy egy blokkban egyesüljenek a Za ľudí párttal, ami mindenkinek ártott.

 

„Végtelen és sehova nem vezető viták folytak az Andrej Kiska pártjával való választás előtti egyesülésről, és ez nem végződött jól a PS számára. Rosszul végződött Szlovákia számára is, hiszen 200 000 szavazat veszett el, ami Igor Matovič és Boris Kollár kormányában, illetve egy ultrakonzervatív parlament formájában valósult meg. Tanultunk ezekből a hibákból, és nem akarjuk megismételni őket”

 

– szögezte le.

 

A PS vezetője szerint a demokrácia szempontjából fontosak az érték- vagy programkülönbségek. Szerinte tisztességes versenynek kell lennie például a liberális és a konzervatív pártok között.

 

Šimečka kész lemondani EP-képviselői és az Európai Parlament alelnöki tisztségéről, ha a PS sikeres lesz a választásokon. Szerinte a PS számára fontos lesz a megkérdőjelezhetetlen EU- és NATO-tagság, a hozzáértő szakmai kormányzás és a jogállamiság védelme, valamint az ehhez kapcsolódó ügyek kivizsgálása.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!