Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Az RTVS dokumentumfilm-sorozatának előkészítése során egy cseh történész talált egy dokumentumot, amelyben a bársonyos forradalom egykori vezetője és a jelenlegi ideiglenes környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj együttműködési megállapodást írt alá a kommunista állambiztonsági szervvel (ŠtB) – számolt be a Sme.

 

„Alulírott Ján Budaj kijelentem, hogy szigorúan titokban tartom azokat a dolgokat, amelyek Tomáš Petřivý és Gabriel Levický államellenes tevékenysége kapcsán váltak tudomásomra”

 

– idézett a lap egy kézzel írott, Budaj aláírásával ellátott tudósítást 1979-ből.

 

 hirdetes_810x300  

Budaj azt is megígérte, hogy besúgó lesz. „Az említett személyek társadalomellenes tevékenységéről tudomásomra jutott tényeket írásban vagy szóban fogom jelenteni az állambiztonsági hatóságnak” – áll az említett jelentésben.

 

Budajjal kapcsolatban a Nemzeti Emlékezet Intézete a honlapján azt állítja, hogy az ŠtB már a hetvenes évek elején megfigyelés alatt álló személyként vette nyilvántartásba, listáin legtöbbször az „ellenséges személy” kategóriában szerepelt. „Egy időszakra azonban újra bejegyezték a „titkos munkatárs” kategóriába” – írta az intézet.

 

Fico Budaj azonnali leváltását követeli

 

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke szerint a kommunista állambiztonsági szerv (ŠtB) aktív tagja nem lehet miniszter, és ezt a problémát Zuzana Čaputová államfőnek kell megoldania.

 

„Mindannyian tudtuk Budaj úrról, hogy közel állt az ŠtB-hez”

 

– mondta Fico. Elmondása szerint azonban az aktív együttműködés aláírásával a legnagyobb mocskokhoz csatlakozott.

 

„Nem emlékszem egyetlen olyan kormányra sem, amelynek aktív „estébés“ tagja lett volna“

 

– jelentette ki a Smer vezetője.

 

Hozzátette: az egész ügy nyilvánosságra hozatala mögött valószínűleg az OĽaNO vezetője, Igor Matovič áll, aki így akart bosszút állni Budajon. Fico hozzátette: az elnöknek kötelessége, hogy elűzze Budajt a környezetvédelmi tárca éléről.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.