Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Igor Matovič közzétett egy táblázatot, amely segít beazonosítani a ránk vonatkozó adóbónusz-kedvezmény nagyságát. Az családtámogatási csomag részeként tavaly elfogadott intézkedés a családok bruttó bevétele és a gyerekek száma alapján határozza meg a támogatás mértékét.

 

„A táblázatban megtalálják pirossal jelölve a Fico és Pellegrini által anno elfogadott szánalmas adóbónuszok nagyságát is…. Például egy háromgyermekes család 1500 eurós bruttó jövedelemmel Fico és Pellegrini idején 68 euróra volt jogosult havonta … Most 420 euróra, ami 517 százalékos emelkedést jelent. Használják ki”

 

írta Matovič. A Facebook-bejegyzésben azt is megírta, hogy az OĽANO által tavaly keresztülverekedett törvény a kis jövedelmű családokat is támogatja, míg Robert Fico és Peter Pellegrini miniszterelnöksége idején csak az a szülő volt jogosult, aki legalább a mindenkori átlagbér felét megkereste.

 

Kiemelte, hogy egyes kritikus hangok ugyan azt bírálták, hogy az adóbónusz a jövedelemmel arányosan nő, de szerinte ez így van jól, mert az adóbónusz lényegében adóvisszatérítés a család javára. Ha tehát valaki nem dolgozik, nincs mit visszatéríteni.

 hirdetes_810x300  

 

Matovič szerint mivel a munkáltató által „kézbe” (értsd: feketén) adott fizetés után nem keletkezik adó, az így kifizetett bérrészért nem jár adóbónusz.

 

„Így próbáljanak meg erről érdemben beszélni a munkáltatójukkal”

 

fogalamzott.

 

Az adóbónusz maximális értéke havonta legfeljebb 140 euró gyermekenként.

 

„Egyúttal az is érvényes, hogy a ČZD-ből maximum 20 százalékot tehet ki egy gyermek esetén (27 százalékot két gyermeknél, 34 százalékot 3 gyermeknél, 41 százalékot 4 gyermeknél, 48 százalékot öt gyermeknél, és 55 százalékot 6 és annál több gyermeknél). A ČZD a részleges adóalapot jelenti, ami 13,4 százalékkal alacsonyabb, mint a bruttó bér. Bonyolult? Ne foglalkozzanak vele, az önök bérszámfejtője biztosan jól fogja kiszámolni”

 

írta Matovič.

 

Forrás: Igor Matovič hivatalos facebookoldala

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.