Nyitókép: facebook.com

 

Káčer ugyanazt mondja mint Slota, csak józanul – fogalmazott Gyimesi György parlamenti képviselő szerdán. Ezzel Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter kedd esti szavaira reagált, nyíltan a magyargyűlölő Slotához hasonlítva őt azzal az eltéréssel, hogy a miniszter józanul tesz magyarellenes nyilatkozatokat.

 

Ahogy arról a Körképen is beszámoltunk, Rastislav Káčer kedd este a televízióban Orbánozott és ismét azzal riogatott, hogy Magyarország területi igényekkel lép majd fel a közeljövőben Szlovákiával szemben. Káčer azzal kérkedett a műsorban, hogy az otthoni trezorjában tart is egy vastag hírszerzési aktát, amely az ő igazát bizonyítja, mely szerint Orbán Viktor nem titkolt célja a területszerzés. A miniszter arról is beszélt, hogy ha Putyin sikeresebb lett volna a háborúban, és már Szlovákia keleti határánál lenne, akkor Orbán is bejelentette volna követeléseit.

 

Káčer újra Orbánozott – Vastag hírszerzési aktáról beszél Magyarországról, melyet trezorjában rejteget

 

 hirdetes_400x285  

Gyimesi György az Igor Matovičcsal tartott közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Káčer megbízott miniszter nyilatkozatai túlmennek minden határon.

 

„Azt mondani, hogy Magyarország szó szerint annektálni akar, vagy területi igényekkel fellépni Szlovákiával szemben, az minden határon túlmegy. És nem is tudjuk elképzelni, hogy mi motiválja a miniszter urat, hogy ilyeneket mondjon”

 

mondta Gyimesi.

 

 

A Káčer által a tévéműsorban említett hírszerzési aktákkal kapcsolatban Gyimesi felszólította a minisztert, hogy mutassa be ezeket a dokumentumokat. Ha pedig mégsem rendelkezik ilyen iratokkal, akkor azonnal kérjen bocsánatot Magyarországtól.

 

Gyimesi szerint az Európai Unió egyik tagországának megbízott külügyminiszterének nem való ilyen állításokat megfogalmaznia, főleg nem 2023-ban.

 

Káčer újra Orbánozott – Vastag hírszerzési aktáról beszél Magyarországról, melyet trezorjában rejteget

 

Igor Matovič korábbi kormányfő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy mikor Káčer miniszteri kinevezését fontolgatták, tisztában voltak azzal, hogy budapesti szlovák nagykövetként nem mindig volt teljesen korrekt Magyarországgal szemben, ennek ellenére úgy gondolták, hogy jó jelölt a miniszteri posztra.

 

Király Zsolt: A magyargyűlölő, Orbán-fóbiás Káčer külügyminiszter újabb beteg agymenésének margójára

 

Matovič szerint mikor Ján Slota tett a Káčeréhez hasonló kijelentéseket, folyamatosan jó adag alkohol befolyásoltsága alatt volt, Káčer azonban teljesen józanul nyilatkozott.

 

„Tegnap mondta, és ma halotti csend van, nem hangzott el bocsánatkérés. Ez a legközelebbi partnerünk alapvető megvádolása. (…) Ezek a kapcsolatok a múltban tényleg hihetetlenül feszültek voltak, épp azért, mert léteztek olyan politikusok, akik igyekeztek a magyar kártyán élősködni.”

 

 

Matovič szerint Káčer a magyar kártyával hoaxokat terjeszt egy olyan országban, ahol a felmérések szerint a legtöbben hisznek a konspirációkban és az álhírekben. A korábbi kormányfő szerint Káčernek azon kellene dolgoznia, hogy fenntartsa a két ország között az elmúlt években kiépített jó kapcsolatot.

 

Matovič reményét fejezte ki, hogy Káčer részéről csupán a józan ész átmeneti zavaráról van szó, nem pedig szándékos sértésről. Ha mégis, akkor elvárja, hogy a miniszter mielőbb kérjen bocsánatot Magyarországtól, mert „bármilyen bizonyíték nélküli vád” durván a vörös vonalon túl van diplomáciai szempontból.

 

A két politikus rámutatott, hogy a megbízott külügyminiszter a folyamatos Magyarország-ellenes nyilatkozataival szítja a kedélyeket, ami nem tesz jót a magyar-szlovák együttélésnek, célponttá teszi a szlovákiai magyarokat.

 

Matovič határozottan kijelentette, hogy kormányfőként és miniszterként részt vett minden nemzetbiztonsági tanácsi ülésen, és egyetlen alkalommal sem kerültek elő olyan hírek vagy bizonyítékok, amelyek arról szóltak volna, hogy Magyarország arra készül, hogy területi igényeket támasszon Szlovákiával szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.