Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az egészségügyi minisztérium szűk többséggel, de elfogadta azt a „standard gyógyászati és diagnosztikai útmutatót”, amely lehetővé teszi a nemváltást nemváltó műtéti beavatkozás nélkül. Korábban az OĽANO húsz képviselője és Igor Matovič az irányelv visszahívására szólította fel Vladimír Lengvarský megbízott egészségügyi minisztert (aki nem mellesleg az OĽANO jelöltje), de ő csak újratárgyaltatta egy bizottsággal a kérdést, és nem meglepő módon az eredeti irányelv javára döntöttek.

 

Az illetékes bizottság a Štandard.sk konzervatív hírportál közlése szerint már február 3-án elfogadta az irányelvet, amelynek címét mintha Brüsszelben adták volna: Standard diagnosztikai és egészségügyi-gyógyászati komplex menedzsment transzszexuális felnőtt személyek esetében”. A döntést 12 bizottság tag szavazta meg, másik tíz nemmel szavazott, vagy tartózkodott.

 

A dolog azért is aggályos, mert az ilyen döntéseket szélesebb közvitára szokás bocsátani – hívja fel a szlovák lap a figyelmet. Az irányelv következményeként egészen szürreális világ bontakozhat ki előttünk Szlovákiában: a férfiak szülhetnek, beléphetnek a női öltözőbe, a férfi elítélteket női börtönökben helyezhetik el. Mindezt egy fű alatt, érdemi politikai vita nélkül keresztülnyomott irányelvnek köszönhetően.

 

 hirdetes_400x285  

A kritikusok szerint a szóban forgó dokumentum egyáltalán nem hoz létre konkrét diagnosztikai keretet a transzszexuális irányultság megállapításához. Nem rögzíti, mennyi kezelés és konzultáció kell ahhoz, hogy az illető személy igazolást kapjon az orvostól arra, hogy ő transznemű, és kvázi nemet válthat. Még azt sem taglalja a dokumentum, milyen fázisokból áll az előírt kezelés.

 

Pedig voltak figyelmeztető hangok. Nemrég 400 egészségügyi dolgozó, köztük 84 pszichiáter, pszichológus és pszichoterapeuta tiltakozott a minisztériumnál egy nyílt levélben. Azt kérték Eduard Heger megbízott kormányfőtől és Lengvarskýtól, hogy az irányelvet ne fogadják el, hanem előbb bocsássák a kérdést nyilvános, össztársadalmi vitára.

 

Az egészségügyi tárca ráadásul elkerülte a többi, érintett minisztériummal való egyeztetést is. Például az oktatási és igazságügyi minisztériumot.

 

A téma nyilvánvalóan újabb botrányhoz fog vezetni. Az irányelv hatályba lépését Vladimír Lengvarskýnak még alá kell írnia. Ha megteszi a volt koalíciós pártok jóváhagyása nélkül, akkor az eddigi megállapodásokat sérti meg. Ugyanakkor a kormány bukásával a miniszterek is demisszióban vannak, és lemondott minisztereket nem lehet újra lemondatni. Ha önként nem távoznak, vagy az államfő nem hívja őket vissza, akkor kirobbanthatatlanok – a balliberális Zuzana Čaputovától aligha várhatjuk, hogy egy transzneműekre vonatkozó lépés miatt megdorgálná Lengvarskýt.

 

Az OĽANO ellenzi a lépést, ahogy az álkonzervatív KDH és a Záborská-féle Keresztény Unió is. Igor Matovič nemrég azt nyilatkozta, hogy egy ilyen lépéssel sosem értene egyet. Az egy másik dolog, hogy a liberálisokkal kötött, hátráló alkuk sorával az OĽANO maga is hozzájárult a fű alatt bevezetett liberális genderpropaganda besurranásához.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.