Nyitókép forrása: rtvs

 

Az SaS, a Smer és a Sme rodina teljesen eltérő véleményen vannak a szovák MiG-29-esek Ukrajnának történő átadása kapcsán. Eduard Heger kormányfő ugyan ígéretet tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy mindent megtesz a gépek rendelkezésre bocsátásáért, nem úgy fest, hogy lenne politikai konszenzus a döntés mögött.

 

Ha az SaS-en múlna, a gépek minden bizonnyal már mennének is Ukrajnába. Juraj Krúba (SaS) parlamenti képviselő szerint ez egy kiváló alkalom arra, hogy Szlovákia valamiféle haszonra tegyen szert egy nem használt haditechnika átadásából. A köztévé 5 perc múlva 12 cjmű műsorában úgy nyilatkozott, hogy szerinte az egyébként 300 millió euró összértéket képviselő 11 vadászgépért cserébe Szlovákia például német Leopard tankokat kaphatna.

 

„A nehézpáncélos zászlóaljunk egészét átfegyverezhetjük nyugati technikára lényegében ingyen, ami nagyon előnyös”

 

érvelt. Hozzátette, hogy a gépek átadásának jogi kérdéseit az alkotmányjogászoknak kell tisztáznia.

 hirdetes_300x300  

 

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője elég alibista álláspontot foglalt el. Pártja megvárja, mit mondanak az alkotmányjogászok, és majd a szakértői vélemény ismeretében fog dönteni, támogatja-e a gépek átadását. Mindezek mellett viszont arra is felhívta a figyelmet, hogy Szlovákia ezeket a gépeket már nem használja (a karbantartásukat és üzemeltetésüket végző orosz technikusokat már korábban hazaküldték), ráadásul a karbantartási szerződés az oroszokkal évi 50 millió euróba került, miközben a gépek nem repültek.

 

Pčolinský azonban nem tartja jó ötletnek, hogy „ingyen” adják át Ukrajnának a vadászgépeket.

 

„Támogatom, hogy fizessenek érte. Vagy az EU vagy Ukrajna”

 

mondta. Mi azért hozzátesszük, hogy Ukrajna fizetésképtelen ország, így adásvételi szerződés hiába köttetne velük.

 

A vadászgépek körüli dilemmát Richard Takáč szerint a Smer azzal oldaná fel, hogy újabb szavazást kezdeményezne az előrehozott választásokról, ahol a képviselők a szeptember 30-i dátumot felülírva egy korábbi, például júliusi időpontot szavaznának meg. Pčolinský jelezte, hogy a Sme rodina támogatna egy korábbi időpontot. Az SaS-es Krúpa óvatosan bár, de szintén arról beszélt, hogy hajlandó lenne támogatni egy korábbi időpontot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!