Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Megérkezett a FOCUS ügynökség új felmérése, amely már a Dzurinda-féle Modrá koalícia párt (Kék Koalíció) preferenciáját is felmérte. Eszerint a konzervatívnak hirdetett, valójában atlantista-liberális új csoportosulás mindössze 2 százalékot kapott a Focustól. A választásokat az ügynökség szerint továbbra is a HLAS nyerné meg, az SaS sereghajtó lenne a parlamenti pártok között, a Szövetség pedig fél százalékkal továbbra is küszöb alatt van.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott már több érdekes forgatókönyv is látszódik. A következő, vélhetően életképes koalíciós variációk játszanak a Focus szerint:

 

  • HLAS–SMER–Sme rodina – ennek a formációnak 79 manádtuma lenne,
  • HLAS–SMER–Republika – 81 mandátum,
  • HLAS–PS–SaS–KDH – 81 mandátum.

 

 hirdetes_300x300  

Érdemes megjegyezni, hogy a HLAS–PS–SaS szövetsége már a választási ciklus második évétől körvonalazódik, ám az SaS elmúlt hónapokban történt gyengülése miatt három pártból nem futja a többségre. A KDH névleg kereszténydemokrata, valójában nagyon is kompatibilis még a progresszívokkal is (a 2020-as választások előtt megnemtámadási szerződést írt alá a két párt az akkori kampány erejéig).

 

Valódi jobboldali koalíció kialakulására nem nagyon látszik esély, a parlamentbe jutó pártok top ötöse mind baloldali – még ha némelyik közülük konzervatív témákat is felvállal.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.