Nyitókép: pxhere.com

 

Ha jóváhagynák a törvényjavaslatot, úgy újonnan az előző év nettó havi átlagbérét kapnák meg a parlamenti képviselők jelenlegi fizetésük helyett.

 

A javaslatot Igor Matovič korábbi pénzügyminiszter, jelenleg parlamenti képviselő terjesztette be. A képviselői fizetéshez a képviselőt jelölő párt járulhatna hozzá. A pártok az állami költségvetésből kapott pénzükből egészíthetnék ki képviselőik fizetését.

 

Jelenleg a parlamenti képviselők az előző év gazdasági nettó havi átlagkeresetének háromszorosát kapják fizetésként, Matovič tehát harmadára vágná vissza a képviselők fizetését.

 

 hirdetes_300x300  

A párt, amelyik kiegészíti képviselője fizetését, köteles lenne minden hónap végén honlapján közzétenni az információkat arról, hogy melyik képviselőnek mennyi pénzt fizetett ki pluszban, valamint hogy milyen indokkal.

 

Mennyi az annyi?

 

2022-ben egy parlamenti képviselő alapfizetése 3270 euró volt. Ehhez még további kiegészítések járnak. Ezek magassága attól függ, hogy Pozsony megyéből, vagy az ország más pontjáról utazik-e a képviselő.

 

Ha Pozsony megye területén él, akkor további 2180 euróra volt jogosult 2022-ben. Ha az ország más részéről, akkor 2544 eurót kapott.

 

A fizetésen kívül kaphatnak még funkciós kiegészítést – ez a parlamenti bizottságok elnökeinek és alelnökeinek, valamint a házelnöknek és a házelnök-helyetteseknek jár.

 

Matovič azzal érvel, hogy a politikai pártok feleslegesen vannak jóltartva az állami költségvetésből, ezenfelül szerinte az emberek igazságtalannak érzik, mikor saját szemükkel látják, hogy a reális aktivitást nem mutató képviselők is, akik csak szavazni járnak be a parlamentbe, nagyjából 5000 eurós fizetést vesznek fel havonta.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!