Nyitókép forrás: rtvs

 

A parlament megtörte az elnöki vétót, és keresztülvitte az úgynevezett koncessziós vagy üzembentartási díjak eltörlését, ami a köztévé és közrádió elsődleges bevételi forrása volt eddig. Ezentúl a közmédia a költségvetésből meríthet költségeire. A törvény július 1-jétől lesz hatályos.

 

Zuzana Čaputová államfő azonban nem a javaslatcsomag RTVS-re vonatkozó része miatt vétózta meg az egész csomagot, hanem azért, mert annak része volt egy különadó kivetése az Eustream vállalatra, ami a Szlovákián keresztülmenő gázvezetékeket birtokolja. Čaputová szerint stratégiai cégről van szó, amelynek működése veszélybe kerülhet a különadó bevezetésével. Az Eustream megadóztatásáról szóló rész kikerült a csomagból, így került most elfogadásra a parlamentben.

 

A törvény vonatkozó része az Eustream esetében egy kilométernyi gázvezetékre 6000 eurós adót vetett volna ki. Az Eustream mögött az a cseh EPH áll, amely a két ismert milliomos, a cseh Daniel Křetínský és a szlovák Patrik Tkáč érdekeltségébe tartozik. Az EPH egyébként résztulajdonosa a Szlovák Villamosműveknek az ENEL-lel együtt.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.