Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Folytatódik a kormány nélküli belpolitikai válság, ezúttal a parlamentben. Mivel a kormánypártok bojkottálták a Smer által kezdeményezett, előrehozott választások időpontjáról szóló rendkívüli ülést, az ma megint elmaradt. Persze a legtöbb vitás kérdést a parlament márciusi ülésszakára tették át, mert jövő héten Nyugat-Szlovákiában tavaszi szünet van, amit a képviselők nyilván parlamenti ülések nélkül szeretnének élvezni… Robert Fico jelezte, hogy azonnal újabb rendkívüli ülést hív össze az előrehozott választások témájában, hogy arra a jövő héten sor kerülhessen. A kormánypártok között nincs egyetértés a választások dátumának megváltoztatása kapcsán, ám ennek egészen prózai okai vannak.

 

Az előrehozott választások január végi megszavazása óta gyakorlatilag elindult a választási kampány, egyre-másra születnek a populista és demagóg nyilatkozatok a volt kormánypártok és az ellenzék részéről. A megbízott kormány korlátozott hatásköre miatt a parlamentben a képviselők egyéni javaslatokkal rukkolnak elő, és Igor Matovič, az OĽANO elnöke is komoly anyagi fedezetet igénylő ötleteket vetett fel, például a választásokon való részvételért járó jutalom bevezetését.

 

Mivel Matovičot az SaS-szel kötött alku eredményeképpen anno lemondatták a pénzügyminiszteri posztról, és egy megbízott kormányban új minisztert kinevezni nem lehet, a szaktárca vezetését a megbízott kormányfő, Eduard Heger vette át – és így neki kellene előteremtenie a képviselők által keresztülvitt döntések anyagi fedezetét. Nem véletlenül szólította fel a képviselőket és pártvezetőket, hogy tartózkodjanak a választási populizmustól.

 

 hirdetes_300x300  

A cirkuszba bekapcsolódott a minap Zuzana Čaputová államfő is, aki kijelentette, hogy jobb lenne, ha az előrehozott választásokat szeptembernél jóval korábban tartanák meg. Ezzel elindított egy újabb vitát, amivel a volt kormánypártok egy része nem tud mit kezdeni.

 

Az SaS szerint Čaputová kezében van döntés

 

Richard Sulík, az SaS elnöke igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy nem zárkózik el a szeptemberi dátum megváltoztatásától, de azzal érvel, hogy őt köti az adott szava, amiben megállapodott az OĽANO-val, és csak akkor változtatná meg álláspontját, ha az állam egy ügyvivő kormány kinevezésével új helyzetet teremt.

 

Úgy fogalmazott, ha az államfő júniusi választásokat akar, elég ügyvivő kormányt kineveznie. 

 

Az OĽANO állaspontja is elutasító egyelőre, bár nem zárták ki a júniusi időpont támogatását, amennyiben ügyvivő kormányt nevez ki a kormányfő. Matovič azonban pénteken délután jelezte, hogy nincs szükség az OĽANO-ra a dátum megváltoztatásához, mert a többi párt 100 képviselőt tud az alkotmányos többséget igénylő időpontváltoztatás mellé állítani. 

 

A nyakatekert és következetlen nyilatkozatok mögött egészen prózai okok húzódnak meg. Sok parlamenti képviselő és kormánytisztviselő joggal aggódik amiatt, hogy a következő választások után nem rúghat labdába. Nem mellesleg, lehet, hogy június csak három hónappal van korábban, mint szeptember, de ez képviselői fizetésben számolva háromszor 5000 eurót, vagyis 15 ezer eurót jelent.

 

Ki vigye el a balhét?

 

És végül a legfontosabb szempont: mivel az ellenzéki pártok győzelme sokkal valószínűbb, arra megy ki a játék, ki fogja ezért elvinni a balhét. A liberálisok joggal tartanak attól, hogy úgy fog tűnni, hogy az SaS indította el a láncreakciót, amely az előrehozott választásokhoz vezetett, amely után a HLAS vagy a SMER, vagy mindkettő hatalomra kerülhet.

 

A Čaputová felé megfogalmazott indirekt feltételekkel, mint hogy „elég ügyvivő kormányt kineveznie”, azt próbálják elérni, hogy lépésre kényszerítsék az államfőt, ami után úgy tűnhet, nem a pártok indították el azt a folyamatot, ami a leendő választási eredményhez vezet, hanem az államfő. Bizonyára benne van a pakliban, hogy ha mégis júniusban lennének a választások, és utána smeres kormány alakul, akkor az SaS és az OĽANO is azt mondhatná, azért alakult így, mert az államfő sürgette az új választásokat.

 

Nem mellékes körülmény, hogy az SaS és az OĽANO a felméréseken a két leggyengébben szereplő, még parlamentbe mért politikai párt.

 

A liberális sajtó azonban szemlátomást az előrehozott választások mellett érvel. Nem véletlenül, a sajtó és liberális pártok közreműködésével (és persze Igor Matovič rossz döntéseinek köszönhetően) az OĽANO-t sikerült a parlamenti küszöb közelébe lökni, és sokan megfelelőnek érzik az alkalmat, hogy kiszorítsák a parlamentből, mielőtt még újra megerősödne.

 

Ettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy korábbi előrehozott választások lesznek. Elég hozzá, ha az SaS – immáron komoly rutinnal a háta mögött – ismét megváltoztatja álláspontját, és támogatja a júniusi időpontot, a parlamentből való kiesést is kockáztatva. Vagy Čaputová államfő vállalja be az ügyvivő kormány kinevezését, és vele azt, hogy a választásokig hozott döntésekért és a választások eredményéért sokan őt teszik majd felelőssé. Szlovákiában jövőre lesznek elnökválasztások.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!