Nyitókép forrása: SITA/Viktor Zamborský

 

Ján Horecký oktatásügyi miniszter komoly kritikát kapott nemrég, amiért megnyirbálta az előző miniszter, Branislav Gröhling tervezett iskolai tanterv koncepcióját. A liberális politikus azt nehezményezte, hogy Horecký kivette a tervezetből azokat a részeket, amelyek (gender)ideológiai célzattal kerültek be a liberális vezetés idején.

 

„Az iskoláknak nincs joga beleavatkozni a gyerekek intimitásába és arra vezetni rá őket, hogy megválaszthatják nemi identitásukat. A gyereknek az iskolában biztonságra van szüksége, a szülőnek pedig arra, hogy senki sem lépje át a határt gyermekük magánéletére és identisára vonatkozóan”

 

fogalmazott Horecký.

 

A kormány szerdai ülése után a miniszter bejelentette, hogy úgy változtatták meg a tantervkoncepciót, hogy az ne ideológiai érdekeket szolgáljon, mert az eredeti változat (ami Gröhling minisztersége idején került az asztalra) beavatkozott a gyerekek magánéletébe.

 hirdetes_300x300  

 

A dokumentumból olyan kifejezések kerültek ki, mint a „szexuális identitás felismerése”, vagy a „fontos tényezők felismerése, amelyek meghatározzák szexuális integritásomat (így, egyes szám első személyben – a szerk.) a szexszel és az intimitással kapcsolatban”.

 

Az új tantervi javaslat egyelőre egyeztetésre került. Annyi sejthető, hogy a felső tagozatos alapiskolások a tervezet elfogadása után 2026-tól olyan témákat fognak érinteni a tanterv keretében, mint a nem és a pszichoszociális szerep közti ellentétek, a nemi érettség és a szülőségre való felkészülés közti különbség, a tervezett családalapítás és a korai szexuális érintkezés következményei.

 

Megjegyezzük, Branislav Gröhling, az SaS egykori oktatási minisztere arról volt hírhedt, hogy nem támogatta a tanárok béremelését, és elmulasztotta egy olyan alapvető feladat elvégzését, mint az iskolai menzák árlistájának aktualizációja, amely különösen nagy nehézségeket okozott az infláció elszabadulásakor. A genderideológia alapiskolákba történő becsempészésére persze volt politikai akarat, idő és energia is…

 

Körkép.sk, postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.