Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Elindult a nyílt, éles versengés a baloldal legnagyobb pártjai között. Peter Pellegrini (HLAS) és Robert Fico (Smer) is bíráló üzeneteket küldött a másik félnek. Peter Pellegrini pártja vezeti a felméréseket, de mivel képviselőinek nincs parlamenti frakciója, a hivatalos ellenzéki vezető Robert Fico és a Smer. A két párt ma már lényegében csak egymás rovására tudja növelni pártpreferenciáját, és az elmúlt napok nyilatkozataiból úgy fest, Pellegrini is meghozta a döntést, milyen választások utáni együttműködésre fog törekedni a HLAS.

 

A HLAS és a Smer a felmérések első és második helyezettje, adott esetben ketten egy harmadik párt közreműködésével kényelmes többséget tudnának alakítani a választások után is. A probléma Robert Ficoval van.

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a liberális sajtó az elmúlt két évben módszeresen tisztára mosta Peter Pellegrinit, aki egykor a Smer vezetői között ténykedett, és a 2020-as választásokon is a Smer színeiben indult és csak az eredményeket látva döntött úgy, hogy kiválik néhány képviselővel Fico pártjából. 2021 augusztusáig több oknyomozó írás is foglalkozott a Smer, és benne Peter Pellegrini korrupciógyanús ügyeiről, aztán egyik napról másikra eltűntek az ilyen irányú cikkek a szlovákiai sajtóból.

 

 hirdetes_400x285  

Robert Ficoval teljesen más a helyzet. A szlovák sajtó döntő része az Igor Matovič elleni boszorkányüldözést már maga mögött tudta, és ma Ficot nevezik meg főellenségnek, sőt, fenyegetésnek a demokráciára és főleg Szlovákia külpolitikai irányultságára. A vádak nem alaptalanok, az egyoldalú hírközlés azonban több mint szembetűnő.

 

A hosszú sajtóhadjárat kellemetlen következményei

 

Ha megnézzük a felmérések alakulását, azt látni, hogy Robert Fico az ötödik-hatodik helyről jött fel a másodikra. Az OĽANO és Igor Matovič elleni sajtóhadjárat nemcsak a legerősebb kormánypártot gyengítette meg, de azt is, amit képviselt: a korrupcióellenes agendát. A Smer újra erőre kapott. Az OĽANO legfőbb támadója az SaS-volt, amely 2021-ben a harmadik legerősebb pártként szerepelt a felméréseken, majd sorozatos válságpolitikája és enyhén szólva is következetlen politikája miatt mára a parlamenti küszöb közelébe süllyedt.

 

Így míg 2021-ben reális esély volt egy HLAS-SaS-PS koalícióra a felmérések alapján, ma ennek valószínűsége rohamosan csökken. Hiába jött fel a PS a harmadik helyre, egy HLAS-PS-SaS formációnak az előrejelzések szerint csak 70 körüli mandátuma lenne. Persze volnának más pártok is, akik csatlakozhatnának hozzájuk a többség érdekében (a legkézenfekvőbb a KDH lenne), ám a négyes koalíciók nem épp a stabilitásukról híresek.

 

A Smer kézenfekvőnek tartja a HLAS-szal kötendő koalíciós szövetséget, ám Pellegriniék vonakodnak, és nem véletlenül. Robert Ficoval a kormányban folyamatos mediális nyomás alatt volna a kormány, és az OĽANO példája mutatta meg igazán, mekkora ereje van a liberális sajtónak. Ráadásul külföldről (elsősorban Brüsszelből) is nyomásra kellene számítani, főleg, hogy Robert Fico lemásolva a magyar Ukrajna- és uniós politikát nem túl kompatibilis a mainstream elvárásaival. Ez pedig az uniós pénzek osztásánál is problémát jelenthet, hiszen az ma már teljesen nyilvánvaló, hogy a jogállamisági eljárásokat nem az elvek, hanem a kormányok összetétele alapján indítják – mondjuk ki: zsarolóeszközként használják a liberális mainstream helyzetbe hozásához.

 

Márpedig ha lesz HLAS-Smer koalíció, akkor abba a PS biztosan nem kapna helyet. A dilemma azonban nagyon úgy fest, hogy megoldódik: Pellegrini pénteken több olyan kijelentést is tett, ami arra utal, mindent el fog követni, hogy ne kelljen Ficoval közösködnie.

 

 

Társadalmi nyugalom, ami valójában liberális szövetséget jelöl

 

Pénteken a Rádio Expres műsorában arról beszélt, hogy olyan kormányt akar, amely a két kibékíthetetlen táborra szakadt társadalmat újra összefogja, a megosztottságot pedig felszámolja. Ez a politika nyelvén annyit tesz, hogy a politikai vezetésbe egyazon irányba tekintő pártokat tud csak elképzelni. És persze, nem elhanyagolható utalás volt ez Robert Fico rendkívül megosztó személyiségére is.

 

Volt azonban beszédesebb elszólása is.

 

„Ez azt jelenti, hogy a legjobb megoldást egy HLAS-ból és valamelyik jelenlegi kormánypártból álló, enyhülést hozó kormány lenne”

 

fogalmazott. Később arról beszélt, hogy nem tudja elképzelni a Smerrel közös kormányzást (vigyázat, ezt a szófordulatot anno Bugár Bélától is hallottuk már – a szerk.):

 

„Nem tudom elképzelni, és szerintem nem is működne. Szlovákiában nyugalomra és olyan kormányra van szüksége, amely megnyugtatja a társadalmat”

 

mondta egy másik, Nový Časnak adott interjúban Pellegrini.

 

 

Nem nagyon akar közösködni Ficoval

 

Egy szó mint száz, Pellegrini nem akar közös kormányzást Ficoval (ez nem jelenti azt, hogy a Smerrel nem, mert Fico lehetne mondjuk házelnök is). De mivel a liberális sajtó biztosan cirkuszt csinálna egy Smerrel közös kormányzásból, a kijelentés egyértelműen a Smer ellen szól. Mit mutat a matek?

 

Mivel az OĽANO-val nem fog még tárgyalni sem, a Za ľudí pedig lényegében megszűnt létezni, a HLAS csak az SaS és a Sme rodina közül választhat. A Sme rodinának nagyobb esélyei vannak, ám a Sme rodinával a PS aligha akar majd együttműködni. És bár Pellegrini azzal hárítja a Smer vádját a progresszívokkal kötött szövetségről, hogy egyelőre még csak nem is ismeri a párt álláspontját a legfontosabb kérdésekben, nem szabad elfelejteni, hogy a legfontosabb kérdésekben maga a HLAS sem foglalt semmilyen számonkérhető álláspontot. Legyen szó Ukrajna felfegyverzéséről, a MiG-ekről, a zöld gazdaságról, Magyarországról, a szociális intézkedésekről, az EU-s politikáról.

 

Mivel a bizonytalan sorsú SaS-re nem alapozhatja a jövőbeli koalíciót, ezért a HLAS láthatóan úgy döntött, hogy versenybe száll a baloldali szavazókért a Smerrel szemben, és maga megpróbál annyi parlamenti mandátumot összegyűjteni, amennyi elég lesz egy olyan kormányhoz, ami a Smer nélkül is megvalósulhat.

 

Pellegrini még csak ezután mérettetik meg igazán

 

Ám hiába Peter Pellegrini a legmegbízhatóbbnak mondott politikus Szlovákiában (a legutóbbi felmérésen megelőzte Zuzana Čaputovát is), hiába vezeti a HLAS a felméréseket, ez gyorsan megváltozhat. A HLAS azzal vált nagyon népszerű párttá, hogy távol tartotta magát a kínos politikai kérdésektől, kétértelmű álláspontot foglalt el, vagy épp semmilyet, valamint kivonta magát a konfliktusokból. Ennek az időszaknak azonban vége.

 

A választási kampány során kénytelen lesz határozottabb véleményt formálni, ami elbizonytalaníthatja választói egy részét, akik mégiscsak baloldali érzelműek, és jelentős részük valószínűleg egyet ért Fico narratívájával, csak nem fogadja el Fico személyét.

 

A Smer eközben azzal számol, hogy még abban az esetben is, ha megnyerné az idei választásokat, csak ötven százalékos esélye lenne arra, hogy kormánytényező legyen. Megjegyezzük, nincs rászorulva a szélsőséges Republikára, Fico számára a Republika inkább egy olyan párt, amellyel a leendő koalíciós partnereit tarthatja sakkban (a „rosszabb alternatívától” való félelem megkötné a kezüket). Ott van azonban a Sme rodina, ami teljesen kompatibilis a baloldali pártokkal, és amely egész jól szerepelhet a választáson ahhoz, hogy lehetővé tegye egy hárompárti koalíció felállását.

 

Ha Pellegrini stratégiája lesz a nyerő – amelynek az a függvénye, hogy a mainstreammel való közösködés mennyire jön majd be a választóinak -, akkor balliberális kormányra lesz kilátás Szlovákiában. Ha Pellegrini választói elutasítják a mainstream partnereket, akkor viszont a Sme rodina lehet az új királycsináló, a Smer pedig újra ott lehet a kormányban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.